Opel gaat full-SUV, vermoordt Adam, Karl en Cascada

Opel heeft een tipje van de sluier opgelicht voor wat betreft de toekomst: het gaat zich de komende jaren concentreren op auto's met volume en marge, de rest wordt weggesneden. Zeg dus maar dag tegen de Adam, Karl en Cascada.

Voor de Nederlandse importeur betekent bovenstaande dat er een aardig stuk marktaandeel ingeleverd gaat worden: de Karl was afgelopen maand nog het bestverkochte model van heel Nederland, meer dan een kwart van alles dat Opel Nederland wegzet is zo'n kleine goedkope Karl. 

De Adam heeft het evenmin lang uitgehouden: de naar de concernoprichter vernoemde Fiat 500-concurrent brak nooit echt door, en moet nu plaats maken voor een meer no-nonsense-benadering, waarin niet frutsels en kleurtjes met namen als 'I'll be black' of 'Goldbusters', maar harde cijfers de dienst uitmaken. Dit betekent tevens dat de Adam Stores (voor zover nog in leven) de nek omgedraaid worden. Van de Cascada - een vierzits cabrio - was al eerder duidelijk dat hij zou verdwijnen, da's ook een no-brainer, als je moet snijden.

Samengevat: kernmodellen Corsa, Astra en Insignia blijven, de rest wordt allemaal SUV. Van eerstgenoemde komt volgend jaar een nieuwe generatie, die veel met de Peugeot 208 zal delen. Na verloop van tijd volgt een volledig elektrische Corsa, waarvoor de orderboeken de volgende zomer geopend worden. Ongeveer gelijktijdig komt de Grandland X er als PHEV.

In 2021 moet 40 procent van de afzet in het SUV-segment behaald worden, tussen begin 2019 en eind 2020 komen er acht nieuwe of ge-update modellen.