Supermarkt Picnic spint veroordeling Max Verstappen-imitatie

Een paar maanden terug werd online supermarkt Picnic veroordeeld tot het betalen van €150.000 aan Max Verstappen. De supermarkt had een grappig filmpje op internet geplaatst, en haalt nu weer een grap uit met de veroordeling.

Startup Picnic, van Tango- en Route Mobiel-oprichter Michiel Muller, haalde een geintje uit met een video waarin een bezorgmedewerker, die nogal op Max Verstappen lijkt, een Jumboreclame persifleerde. De humor schoot bij de juristen van Max Verstappen in het verkeerde keelgat (wellicht omdat de bezorgers van de super niet kunnen rijden) en ze eisten een enorm bedrag aan schadevergoeding. Uiteindelijk ging de rechter grotendeels mee in het betoog van Max' advocaten en veroordeelde de startup tot het betalen van €150.000. Overigens had kamp Verstappen €350.000 geëist.

Later dit jaar komt de zaak in hoger beroep weer voor de rechter en daar spelen de boodschappenbezorgers nu handig op in. Ze hebben een pleitwedstrijd uitgeschreven voor rechtenstudenten. De titel van de wedstrijd: "To Parodie or Not to Parodie: Verstappen vs. Picnic revisited".

Slim, maar ook interessant voor de jurist: "Omdat geschillen die voortvloeien uit het gebruik van social media relatief nieuw zijn, is het recht op dit gebied nog vol in de maak," aldus het bedrijf in de aankondiging. Ze vervolgen: "Picnic is benieuwd hoe de juristen van morgen - die zijn opgegroeid met social media - tegen deze materie aankijken."

Bedenker van het geheel is Jan Pieter Hustinx, partner van Picnic en hoofd juridische zaken bij de super. Hustinx was tot begin vorig jaar advocaat bij De Brauw, een van de meest vooraanstaande kantoren van Nederland, en was ten tijde van het filmpje dus nog niet in dienst bij de grootgrutter.

Omdat het internet voor rechters en advocaten nog steeds op een groot onontgonnen gebied lijkt, komen regelmatig bizarre uitspraken voor. De buren van Geenstijl verloren een paar zaken die ze lachend hadden gewonnen (en hadden moeten winnen), als ze een krant waren geweest. Ook dit parodiefilmpje had bij een televisiezender tot veel hilariteit geleid, maar omdat het op het grote boze internet stond, werd Picnic veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Juristen in spe kunnen zich hier aanmelden.