Franse tolpoorten gaan eindelijk weg

De reis door Frankrijk op weg naar de overvolle camping in de Dordogne of de Costa's van Spanje is al lang, maar de Fransen hebben een systeem bedacht om het nog vervelender te maken: tolpoorten. Files bij tolpoorten zijn binnenkort verleden tijd.

Tolwegen zijn op zichzelf al irritant omdat ze geld kosten, maar het vervelendste onderdeel is toch wel het remmen en wachten. Vooral als er een hoop sukkels voor je zitten die niet tijdens het wachten al hun pasjes pakten of hun kleingeld hebben verzameld. Er komt goed nieuws uit Frankrijk: bij een paar wegen is het binnenkort afgelopen met de rijen: de tolpoorten verdwijnen er.

Helaas betekent dat niet dat de Fransen (in navolging van Spanje) de weg ineens gratis aanbieden aan de toevallig verbijganger, je moet gewoon blijven lappen voor het stuk asfalt. De spoorboom en de cashmachine verdwijnen echter. Daarvoor in de plaats komt de TéléPéage. Echt vernieuwend is dat niet, want de kastjes voor in de auto zijn er al tientallen jaren. Wel nieuw is het feit dat iedereen op die manier moet afrekenen. Gelukkig is er voor toeristen ook een afrekenmethode bedacht: je kunt online betalen voor de passage over de tolweg. 

Door middel van kentekenherkenning weet het systeem of je hebt betaald, of dat je achteraf gaat afrekenen. Niet vergeten trouwens, want er staat een boete van €7.500 of een half jaar gevangenisstraf op je te wachten.

De eerste drie wegen waar het systeem wordt ingevoerd zijn inmiddels aangewezen. Oostelijk van Metz op de A4 richting Straatsburg (daar komt overigens alsnog een betaalmachine te staan voor het geval je perse met cash wilt betalen). Helemaal in het westen in Charente-Maritime kun je doorblazen op de A837 en het stuk waar de meeste toeristen het tegenkomen zal de A10 Parijs richting Tours zijn.