Straf terecht: 'Sebastian Vettel snapt trajectcontrole niet'

De drie plaatsen gridstraf die Sebastian Vettel opliep voor de Grand Prix van de Verenigde Staten is puur zijn eigen schuld. Dat vindt althans wedstrijdleider Charlie Whiting van de FIA, de regel is hartstikke simpel en voor iedereen te begrijpen.
@media (max-width: 679px){#fig-65e3af247bf1c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3af247bf1c img{#fig-65e3af247bf1c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e3af247bf1c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3af247bf1c img{#fig-65e3af247bf1c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e3af247bf1c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3af247bf1c img{#fig-65e3af247bf1c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e3af247bf1c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3af247bf1c img{#fig-65e3af247bf1c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Niemand hoeft medelijden te hebben met Sebastian Vettel om de gridstraf en het strafpunt op zijn superlicentie. De Duitser had gewoon beter op moeten letten, want zo onduidelijk is de regel met de delta's helemaal niet volgens regeltjesbaas Charlie Whiting van de FIA.

Vettel ging niet ver genoeg van het gas toen er een rode vlagsituatie was door een schuiver van Charles Leclerc die doorna grind op de baan legde. Er werd met de rode vlag - en met LED-lampen in dezelfde kleur - gezwaaid en iedereen begreep dat er iets gevaarlijks aan de hand was.

De regel van de FIA ziet er als volgt uit: "drivers must stay above the minimum time set by the FIA ECU at least once in each marshalling sector". Op het eerste gezicht lijkt dat een moeizame regel, maar het is precies dezelfde regel die ook geldt tijdens een safety car of een virtual safety car. Het komt erop neer dat elke rijder een minimale tijd moet doen over een sector. In racetermen hebben ze het dan over een delta, de tijd die nodig voor het afleggen van de afstand tussen punt a en punt b.

Hoewel dat laatste ook lastig klinkt blijken vrijwel alle Nederlandse chauffeurs dagelijks met de delta's te werken. Sommigen doen dat overigens beter dan anderen, maar we hebben het natuurlijk over trajectcontroles op de snelweg. De delta is eigenlijk een maximumsnelheid. In een gebied met de gehate controles kun je tweehonderd gaan rijden, als je er aan het einde maar voor zorgt dat je gemiddelde snelheid over het stuk asfalt tachtig kilometer per uur is. 

Op het circuit gebeurt precies hetzelfde, maar dan uitgedrukt in tijd. Als de rijders normaal gesproken twintig seconden over een stuk doen en er tijdens de rode vlag (of safety car) veertig over moeten doen, kunnen ze zelf bepalen hoe snel ze rijden, als ze maar niet te vroeg bij punt b aankomen.

Whiting voelt dus geen medeleven met Vettel: "I don’t know exactly what they did or why they didn’t adhere to the delta time but they seem to manage it perfectly well when the safety car or VSC is out. So, I don’t know whether it’s a matter of whether drivers don’t remember, perhaps."

In alledrie de gevallen waar iemand het fout deed is tot nu toe dezelfde straf gegeven, dus Vettel kwam er niet onderuit. Dat hij daardoor vrijwel alle kans op een wereldtitel heeft verspeeld doet er niet toe.