Help mee deze Nederlandse HB Coupe realiteit te maken

Mensen die al even de autowereld in de gaten houden kennen de gebroeders Huet. Zij maakten jaren geleden furore met hun HB Special, waar helaas geen productieversie van kwam. Maar ze wagen een nieuwe poging, waarvoor wel geld nodig is.

De Hillegomse broertjes Tino en Paul Huet, beter bekend als de Huet Brothers*, hebben ruim tien jaar na de HB Special een nieuwe, praktischere opvolger bedacht: de HB Coupe. Een dichte retro-tweezitter met een complete koolstofvezel monocoque en een gewicht van 800 kg. De auto krijgt een Mazda MX-5 als technische basis, maar van Tino mogen we hem beslist geen MX-5 met een andere koets noemen: de wielbasis is bijvoorbeeld anders dan die van een MX-5. Als het tot een volwaardige auto met toelating voor de openbare weg komt, gaan de broers hem helemaal in eigen beheer in Zuid-Holland bouwen.  

De aandrijflijn is afkomstig van een nieuwe MX-5: onder de kap ligt een atmosferische 2.0 met minimaal 184 pk (HB Coupe Classic). Wie meer power wil kan kiezen voor een turbokitje van de bekende Mazdatuner BBR. Hiermee komt het vermogen uit op 248 pk (HB Coupe Road Racer). Niet heel beroerd, gezien het rijklaargewicht van 800 kg.

*Niet te verwarren met de Spaanse worstenmakers, de Fuet Brothers.

Enfin, het plan ligt er, en het is awesome. Een kleinschalig Nederlands product, gemaakt door een duo met onbegrensd enthousiasme. Als spraakwaterval Tino even enthousiast bouwt als dat hij babbelt moet het helemaal goed komen. Maar dan is er nog de kwestie van de centen.

Om het geld voor de ontwikkeling van de HB Coupe bij elkaar te krijgen is een kickstarter-campagne begonnen. Hierbij kunt u zich voor €295 intekenen voor de HB Benefactor Chronograph, een klokje dat omschreven wordt als 'Swiss Made Ronda Movement caliber 5021.D.0001 which is a gold-plated, 10 Jewel repairable quartz movement made with Swiss parts in Switzerland'. Ja, dat is heel veel 'Swiss' in één zin, uitleg van de gebruikte termen vindt u hier.

Bent u helemaal onder de indruk van de klokjes, of heeft u veel relaties om er een aan te schenken, dan kunt u er ook vier tegelijk bestellen voor €1.000 (of tien voor 2,4 duizend). Met matching numbers uiteraard. Op het moment van schrijven gingen elf mensen u al voor. Het design van de uurwerken is geïnspireerd op het interieur van de HB-auto's.

Met nog 19 dagen te gaan is het eerste doel, €100.000, voor ruim 80% gehaald. Hierna staan vier nieuwe mijlpalen te wachten:

  1. Design - €250.000
  2. Mallen - €500.000
  3. Prototype - €750.000
  4. Productie - €1.000.000

Als er tot slot 4 miljoen wordt binnengeharkt, maken de mensen die een horloge hebben besteld een kans op een van de eerste HB Coupés, die in vakjargon Founders Edition gaat heten. Een term die handig werd afgekeken van Tesla.

Echter, die 250 of 500k is geen pure winst natuurlijk, de horloges moeten ook nog betaald worden. In ons gesprek gaf Tino toe dat het wel een kwestie van de lange adem wordt, maar 'mocht de auto zelf niet van de grond komen, dan houden de mensen er in ieder geval nog een mooi uurwerk aan over'. Daar valt weinig op af te dingen. Overigens kunt u ook gewoon geld storten op de pagina, bedragen van 1 tot 1.000 euro zijn mogelijk. Vanaf een donatie van 10 euro krijgt u toegang tot de site, waarbij ook de voortgang van de bouw te volgen is.

Wordt u enthousiast van bovenstaand verhaal en/of het polssieraad? Doe dan eens schuiven met uw Mars. Nederland heeft meer nuchtere autobouwers in de geest van Joop Donkervoort nodig, en minder fantasten die alleen maar mooie lulverhalen ophangen en niets leveren. De prijs van het HB Coupe-eindproduct schatten we voorzichtig in rond de 80 mille. Kost wat, maar dan heb je ook iets bijzonders. En als Automobili Amos het kan, waarom de Huet Brothers dan niet?