Ford & Volkswagen sitting in a tree: K-I-S-S-I-N-G

Ford en Volkswagen behoren tot de grootste spelers in de volumemarkt en ze vinden elkaar lievv. 

Nieuwe auto's zijn niet goedkoop. Niet voor u, maar zeker ook niet voor de maker om te ontwikkelen. Dat was vroeger al zo en dat merkte u aan auto's van verschillende merken die op eenzelfde platform stonden. Dat scheelde ontwikkelingskosten. 

Tegenwoordig is het echter nog duurder om een beetje personenvoertuig te bouwen, want de regels zijn zijn strenger dan ooit en alles moet ontwikkeld worden met een half oog naar toekomstige technologie, zoals zelfrijdende zut, elektrische voertuigen en connected cars. Kosten delen is dan helemaal niet zo'n gek idee. 

Dat is ook wat frenemies Ford en Volkswagen hebben gedacht. 'Ford is in serious negotiations with Volkswagen Group to broaden their alliance beyond commercial vehicles in ways that would help Ford reverse losses in Europe and South America and share costs of costly technology and small cars.' Beide bedrijven voelen nu in elkanders broekje, maar dat is meer noodzaak dan lust liefde.

Buiten ontwikkelingskosten hebben ze namelijk beide hun eigen problemen: Ford doet het niet zo goed in Europa en Volkswagen probeert nog altijd uit de zelfgebouwde gaskamer van Dieselgate te ontsnappen.

Wat de motieven ook zijn, er wordt zelfs al gehint op een fusie tussen de twee automakers. Dat lijkt ons een wat voorbarige conclusie, maar het is moeilijk te zeggen wat de toekomst brengt. Wat we wel weten is, dat als dit vaker gebeurt, de autowereld nog meer een oligopolie wordt.