Fietser doodrijden? Kost maar 240 uur schoffelen in Nederland

De Almeerse taxi-/Uberchauffeur Jasmin M. hoorde het OM vanmorgen 240 uur dienstverlening eisen. Hij reed in maart vorig jaar fietsster Mare Welkers dood in Amsterdam tijdens het inhalen van een bus.

De maximaal te eisen straf tegen iemand die spookrijdend een fietser doodrijdt is in Nederland 240 uur dienstverlening en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van een jaar. Die schokkende conclusie kunnen we trekken uit de eis van de Officier van Justitie in de zaak van een taxichauffeur die Mare Welkers in Amsterdam liet verongelukken. Zeg OM, jullie gingen wegmisbruikers toch harder aanpakken?

Taxichauffeur Jasmin was te beroerd om achter een stadsbus te wachten en reed die bus met een gang van tussen de veertig en vijftig kilometer per uur voorbij. Tussen de twee rijbanen liep een doorgetrokken streep, als teken dat het inhalen daar niet toegestaan is. De fietser aan de andere kant kon dus verwachten dat er geen tegemoetkomend verkeer zou zijn. 

Blijkbaar is het tijdens het begaan van een overtreding iemand vermoorden in Nederland een zodanig onbenullig feit, dat er geen jarenlange gevangenisstraf tegenover hoeft te staan. Nee, daar krijgt de familie de verloren geliefde ook niet mee terug, maar wellicht dringt het door de dreigende straf eens tot de botte harses van (taxi)chauffeurs door dat de regels er zijn om ongelukken te voorkomen.

Een belangrijk onderdeel in de publiciteit rond de zaak was het feit dat de chauffeur reed voor Uber. Het is ons niet helemaal duidelijk wat die informatie met de gewichtigheid van de zaak zou doen. Ook de rechtbank waarschuwt de familie vast dat ze daar waarschijnlijk totaal aan voorbij zullen gaan. 

De familie vindt dat de chauffeurs van Uber tijdens het rijden te vaak gestoord worden door berichten in hun app. Daardoor is het rijden voor Uber in hun beleving een voortdurende overtreding. Op die manier zou het rijden met een navigatiesysteem, een snelheidsmeter, een handmatige versnellingsbak of een passagier ook een overtreding zijn. Normale taxi's hebben veel complexere (lees: ouderwetse) computers aan boord om hun ritjes mee te administreren. 

Je kunt veel van Uber zeggen, maar niet dat ze geen extreem cleane app voor zowel klanten, als chauffeurs hebben ontwikkeld. We houden het erop dat de bestuurder in dit droevige geval een overtreding beging, waarbij het niet uitmaakte voor welk bedrijf hij op dat moment wel of niet reed. Tijdens een overtreding iemand doodrijden is verschrikkelijk, en dient daarom zwaar bestraft te worden, anders heeft het geen zin om iets strafbaar te stellen.