Dodelijk ongeval met bierfiets: verhuurder treft geen blaam

De verhuurder van een bierfiets die bij een dodelijk ongeluk betrokken was door een treinbotsing, hoeft geen schadevergoeding aan de NS te betalen.

Het lijkt ons niet het beste idee om een voertuig op de openbare weg toe te laten waarvan je zeker weet dat op zijn minst de aandrijving volslagen dronken is en je dat ook niet kan uitsluiten wat betreft de bestuurder. Toch is dat de realiteit van de bierfiets en aangezien het niet illegaal is, moet het verhuren ervan gewoon kunnen. Kennelijk zelfs als de bierfiets niet aan de voorschriften voldoet en betrokken was bij een aanrijding met een trein waarbij een dode viel.

De Nederlandse Spoorwegen en haar verzekeringsmaatschappij hadden een zaak aangespannen tegen een verhuurder bij wie precies het bovenstaande gebeurde. Het ongeluk gebeurde in 2015. De partijen eisten een schadevergoeding van bijna 173.000 euro omdat het treinstel in de kreukels zat.

De rechtbank in Den Bosch heeft echter geoordeeld dat de verhuurder van de bierfiets vrijuit gaat wat betreft de schadevergoeding. De rechtbank stelt dat de verantwoordelijkheid bij de gebruikers van de fiets ligt als zij besluiten alcohol te drinken. En hoewel de fiets niet aan het voorschrift van een maximale breedte van anderhalve meter voldeed, speelde dit volgens de rechter geen rol bij het ongeluk. De rechter acht ook niet bewezen dat drankgebruik een rol heeft gespeeld bij het koppen van de trein. 

Het schijnt in algemene zin nog altijd onduidelijk te zijn wat dan wel de oorzaak van het ongeluk was, maar de verhuurders van trage voertuigen aan mensen die zich in/op dit voertuig laten vollopen, kunnen weer opgelucht ademhalen. Het is tenslotte de verantwoordelijkheid van de dronkelappen zelf als zij kapotgereden worden door een trein. Waarvan akte.