D66 wil milieu redden door maximumsnelheid te verlagen

Als we de wereld van de ondergang willen redden, moeten we langzamer gaan rijden. Dit punt maakte kersvers 66-fractieleider Rob Jetten gisteren in het milieudebat. Hiermee gaat hij in tegen het door zijn eigen partij ondertekende regeerakkoord.

Een concrete uitspraak over welke snelheid dit moet zijn deed Jetten hierbij overigens niet, want op concrete uitspraken kan je mensen immers vastpinnen. Hardloopboi Jetten is van mening dat langzamer rijden een essentiële voorwaarde is om te voldoen aan de klimaatdoelen, die door Urgenda bij de rechter zijn afgedwongen.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver was er als de kippen bij om de uitspraak van Jetten te bewieroken. Hij voegde er overigens aan toe dat GroenLinks een groot deel van de oplossing ziet in het vroegtijdig sluiten van de kolencentrales: zodra deze ophouden met kolen en beginnen met geld te verbranden levert dit het milieu grote voordelen op, en wordt uw Tesla - die nu nog rijdt op de tranen van Gaia - een stuk klimaatneutraler bovendien.

Heel concreet zijn we overigens niet mordicus tegen het verlagen van de Vmax, als dit de sprong terug is van 130 naar 120. Ook al is het gruwelijk irritant dat je weer allemaal bordjes moet gaan vervangen, die net een paar jaar in de grond gehamerd zijn. Pure vernietiging van arbeidskapitaal. Daarnaast zien we het deze regeerperiode niet gebeureren, want als gezegd: 66 is een regeringspartij die een regeerakkoord heeft ondertekend, en hierin staat dat de Vmax 130 blijft.

Dat langzamer rijden de reistijd verlengt is waar, maar op korte afstanden niet echt een argument. Een ritje Scheveningen - Meppel, waar je nu 2 uur en 2 minuten over doet, zou hooguit een minuut of acht langer duren, dus je tijdwinst bij 130 is verwaarloosbaar. De vraag is echter wat het voor het grote plaatje helpt om de cruise control een paar klikjes lager in te stellen. Als alle Rob Jettens die heel begaan zijn met het milieu nou gewoon 90 op de rechterbaan gaan rijden, dan kunnen de vleesetende, CO2-uitpuffende Ton Elias'en gewoon lekker asociaal 130 blijven rijden met hun BMW-zescilinder. Iedereen blij.