Porsche haakt definitief af: geen Formule 1-plannen

Na Aston Martin en wat kleinere spelers is ook Porsche helemaal afgehaakt als nieuwe motorleverancier voor de Formule 1. De Duitsers hebben geen zin om mee te doen met de wapenwedloop als de regels in 2021 niet worden veranderd.

De huidige vier motorenleveranciers in de Formule 1 hebben slim hun best gedaan om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe toetreders in de sport komen. Zo zorgen ze ervoor dat ze de inkomsten van klantenmotoren niet hoeven te delen, en dat is goed voor de ontwikkelingskosten.

De FIA had aanvankelijk een ander plan om de kosten te drukken: het schrappen van de MGU-H. Renault, Mercedes, Ferrari en Honda hebben de motorsportbond echter van dat idee af weten te helpen. Gevolg is dat het voor nieuwe intreders onmogelijk duur is. Aston Martin liet al weten dat het geen zin had in het ontwikkelen van een idioot dure motor die ze maar bij een of twee teams kwijt kunnen.

Porsche laat nu ook, via verschillende bronnen, doorschemeren dat zij niet in 2021 of 2022 mee gaan racen. De Duitsers hebben hun hele LMP1-team bij elkaar gehouden nadat ze uit de opperklasse van het enduranceracen stapten. Veel analisten hadden daardoor het vermoeden dat Porsche achter de schermen werkte aan een Formule 1-motor.

Het is voor de Zuffenhausers echter ook teveel moeite om een MGU-H te ontwikkelen. Die unit ontwikkelt stroom uit de hitte van de uitlaten en kan zeer veel kracht toevoegen aan een motor, maar is verschrikkelijk gevoelig voor storingen en daardoor extreem duur om te ontwikkelen. De huidige motorfabrikanten hebben die ontwikkeling natuurlijk al achter de rug en willen daarom de apparaten graag houden om meer tijd te hebben om de R&D-kosten terug te verdienen.

De afzegging van het F1-programma bij Porsche betekent wel dat het ontwikkelingsteam verkleind gaat worden. Sommige werknemers kunnen overstappen naar andere takken, zoals GT-racen en Formule E, maar niet iedereen kan bij het sportteam blijven.