Duitse vrouw rijdt 4 jaar gratis Porsche Cayenne

Voor het eerst ooit heeft een Duitse rechter bepaald dat Porsche een sjoemeldiesel terug moet nemen, in een zaak die een klant heeft aangespannen. Hier bovenop moet het bedrijf een schadevergoeding ophoesten.

De rechter stelde de eisende partij, een vrouw die in 2014 - een jaar voordat dieselgate losbarstte - een Cayenne Diesel kocht, in het gelijk. Zij beweert de auto nooit gekocht te hebben als ze van het gerommel met emissies had geweten. Porsche Cayenne-rijders staan algemeen bekend als mensen die zeer begaan zijn met het milieu. 

De vrouw krijgt het volledige aankoopbedrag terug, minus een passende vergoeding voor het gebruik, maar onderaan de streep zal ze hier een betere deal te pakken hebben dan wanneer ze haar SUV op Gaspedaal.de zou zetten. Porsche moet bijna €60.000, plus een rente van vijf procent gireren, zo meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De rechtbank rekent het Porsche zwaar aan dat het bewust en met een winstoogmerk klanten om de tuin heeft geleid. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat Porsche op de hoogte was van het gesjoemel, de motoren werden immers niet zelf gemaakt, maar van Audi gekocht.

Porsche heeft geschokt gereageerd op de uitspraak, en gaat in hoger beroep.

Tegelijkertijd is vandaag in Amsterdam de rechtszaak van de Stichting Volkswagen Car Claim (voorheen VolkswagenAudiClaim) tegen Volkswagen begonnen. Het doel van de stichting, geleid door oud-ANWB-man Guido van Woerkom, is hetzelfde als het bovenstaande voorbeeld: klanten met sjoemeldiesels moeten hun auto tegen de aankoopprijs kunnen inruilen. In het extreemste geval gaat dit Volkswagen €4,5 miljard kosten, zo heeft de Telegraaf laten becijferen. Meer achtergrond over de drijfveren van de stichting vindt u hier.