Google start volgende maand met autonome taxidienst

Hoewel de wereld nog totaal niet klaar voor volledig autonome voertuigen is, laat Google die kennis naast zich liggen en lanceert het volgende maand een taxidienst bestaande uit alleen maar zelfrijdende auto's

Google is al jaren bezig met het ontwikkelen van autonome voertuigen en doet dit onder de naam Waymo. Maar waar de onderneming tot nu toe alleen maar bezig was met proefritjes, gaat het vanaf volgende maand taxi's inzetten waar u ook in kunt stappen voor een ritje zonder bestuurder. Tenminste, als we de bronnen van persbureau Bloomberg mogen geloven.

Veel is er dan ook nog niet bekend over de taxidienst die vermoedelijk een eigen naam zal krijgen. Het lijkt erop dat het eerst kleinschalig ingezet gaat worden in een gebied waar Waymo bekend mee is. Nu wordt de stad Phoenix aangehaald. Ook worden de eerste klanten geselecteerd uit een bestaande groep die bekend is met de autonome voertuigen van het bedrijf. 

Verschillende experts laten aan Bloomberg weten dat ze het gevoel hebben dat de service vooral wordt opgestart om maar als eerste op de markt te zijn. De waarde van de ride hailing service wordt daardoor gelijk ingeschat op een niet misselijke tachtig miljard dollar. Daar is de waarde van de gebruikte technologie niet eens in meegenomen. Die zou nog eens 96 miljard dollar waard zijn.

Aanvankelijk zal de auto, een Chrysler Pacifica plug-in hybride, ingezet worden met een chauffeur achter het stuur die nog kan ingrijpen als de software het nog niet helemaal snapt. De klanten kunnen de auto met een app oproepen en hoeven maar een fractie van normale taxi-kosten te betalen.