Bentley bijna kopje onder door WLTP-test

Net als vrijwel alle andere merken van Volkswagen AG was Bentley volstrekt niet klaar voor de nieuwe WLTP-testcyclus. Het Britse merk ging volgens CEO Adrian Hallmark bijna tits up door de "close to catastrophic" problemen waar ze tegenaan liepen.

De WLTP-tests die versneld werden ingevoerd toen de omvang van de sjoemeldieselfraude duidelijk werd blijft slachtoffers eisen. Nu blijkt dat ook Bentley echt heel hard midscheeps geraakt is door de gevolgen van de nieuwe testmethode. In de eerste negen maanden van dit jaar verloren de trotse ambachtslieden uit Crewe €137 miljoen. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar maakte het bedrijf gewoon winst.

Volgens Adrian Hallmark kwam het bedrijf achteraan in de file te staan bij de tests: "We were not quick enough unfortunately to book capacity or prioritize our derivatives within some of the group processes to get them certified on time." Opvallend genoeg is het belangrijkste slachtoffer van het oponthoud de Bentley Bentayga Plugin Hybrid; de auto werd geofferd om auto's die grotere volumes voor Bentley vertegenwoordigen voor te laten gaan.

Blijkbaar hadden ze bij Bentley niet hetzelfde strategische inzicht dat groepsgenoot Porsche had. De Zuffenhausers bouwden de eerste maanden van het jaar de Europese wachtlijsten weg, terwijl ze die voor Amerika en de rest van de wereld wat lieten oplopen. Toen ze de productie voor Europa moesten staken (in verband met de wachtrij voor de WLTP-test), schakelde de fabriek over op productie voor de niet-WLTP-landen.

Bij Bentley konden de verkopers en bouwers alleen maar zitten duimen draaien. Dat is een duur geintje en had voor het bedrijf een bijna catastrofale uitwerking. Nu is Bentley al vaker failliet geweest en door het oog van de naald gekropen, dus de vliegende "B" zal dit ook wel weer te boven komen.