Maserati faalt, dus Maserati noemt zichzelf 'exclusief'

Wat doe je als je verkoopcijfers tegenvallen? Juist, dan gooi je het op exclusiviteit.

Maserati ploetert moedig voort in een wereld waarin concurrenten elk kwartier weer een nieuw en verbeterd model presenteren. Bij Maserati verschijnt op onregelmatige basis een nieuwe auto, wat ertoe leidt dat het merk momenteel slechts de Levante, de Ghibli, de Granturismo, en de Quattroporte aan de man probeert te brengen. Met matig succes, moeten we helaas toevoegen.

De resultaten vielen ook in het derde kwartaal tegen en dat kan worden geweten aan de afkoelende Chinese markt, zware emissieregels vanuit Brussel en voornoemd vernieuwingsprobleem. Volgens Maserati moeten we echter vooral kijken naar Alfa Romeo en de manier waarop de fusie met dit merk heeft geleid tot een verschraling van wat Het Merk Maserati zou moeten zijn.

Luisteren we naar de opvolger van Sergio Marchionne, FCA-opperhoofd Mike Manley: 'With hindsight, when we put Maserati and Alfa together, it did two things. Firstly, it reduced the focus on Maserati the brand. Secondly, Maserati was treated for a period of time almost as if it were a mass market brand, which it isn't and shouldn't be treated that way.' 

Dat is een bijzonder commentaar, want wij hebben sterk het vermoeden dat Mr. Manley geen moment zou hebben geklaagd over de volume-behandeling van Maserati als de cijfers die van een volumemerk zouden zijn. Dit doet net iets te sterk denken aan Freek de Jonge die geen volle zalen meer trekt en vervolgens halflege zaaltjes aanprijst als 'intiem' en 'doelbewust'.

Wij zouden tegen Maserati willen zeggen: kijk eens over de schutting bij Ferrari. Die doen precies het tegenovergestelde: ze claimen exclusiviteit en produceren elk jaar weer een paar honderd auto's meer dan het jaar ervoor.