€345 miljoen voor betere fietsinfrastructuur

Een betere mobiliteit pak je niet alleen op vier, maar ook op twee wielen. Daarom is het nationaal fietsplan gepresenteerd: er komen 25.000 stallingsplekken bij, en fietsroutes worden uitgebreid of verbeterd. Hier wordt €345 miljoen voor uitgetrokken.

Een vrij efficiënte manier van filebestrijding is mensen bewegen uit de auto, en op de fiets te stappen. Met de komst van snelle e-bikes is dit op lange afstanden in buitengebieden realistischer geworden, binnen de grote steden is de fiets (of de deelscooter) vaak sowieso een no-brainer. Echter, het schort nogal aan stallingsplekken. Dat laatste wordt afgevangen met 25.000 extra stallingsplekken, verdeeld over meerdere kleine en vier megaprojecten: in Rotterdam, Amsterdam, en...Heerlen. Het gros van de 40 miljoen euro die aan de megaprojecten is toebedeeld, gaat naar Amsterdam, waar een stalling met 4.000 plekken onder het IJ verschijnt. Station Bijlmer Arena (1.850), Heerlen en Rotterdam Alexander (beide 1.000 plekken) worden ook opgewaardeerd.

De kosten worden gedragen door het Rijk en de regio's in Nederland, vaak in een 40:60-verdeling. Op onderstaand kaartje (hier in PDF) ziet u de geplande wijzigingen. De gehoopte uitkomst is dat mensen, wanneer mogelijk, de auto laten staan, waardoor het voor het overige verkeer op vier wielen wat draaglijker wordt in de drukke regio's. Moet de overheid alleen nog wel wat doen aan die compleet achterlijke fietsbijtelling voor zakelijke 'rijders'.