Miljoenendans. FIA verwerpt bezwaar van Haas tegen Force India

Het Amerikaanse Formule 1-team Haas probeert de laatste dagen centen uit de zak van Racing Point Force India te kloppen. De juristen van de Amerikanen proberen het verlies op de baan te compenseren door dan maar in de rechtszaal te winnen. 

Op typisch Amerikaanse wijze strijdt Haas niet alleen op de baan om punten: alles moet uiteindelijk via een rechter besloten worden. Om die reden stapte het team dit weekend naar de FIA met een bezwaar tegen Force India, pardon Racing Point Force India. 

De juridische pennenlikkers van Haas claimden bij de FIA dat het team, dat officieel sinds de GP van België meedoet, geen constructeur is. De redenering van Haas: Force India bestaat niet meer en Racing Point Force India heeft gewoon een auto gekocht. Dat mag niet volgens de regels, omdat daarin staat dat een team zelf zijn auto moet bouwen. Opvallend genoeg vinden veel teams juist dat Haas geen constructeur is aangezien zij zo goed als alles bij Ferrari inkopen.

Op zaterdag werd bekend dat de FIA het verzoek van Haas heeft afgewezen. Daarmee is de zaak echter niet helemaal af, want het geheel kan toch grote financiële consequenties hebben voor Force India. Volgens de FIA is dat immers een nieuw team, en dat kan betekenen dat ze ineens geen recht meer hebben op $30 miljoen waar ze dankzij de eerste paar maanden van het seizoen recht op hadden.

Het gevolg van de beslissing kan dus achteraf wel zijn dat Haas alsnog zijn zin krijgt, want als de $30 miljoen bij Force India verdwijnt, betekent dat meteen dat die centen bij Haas erbij komen. Dat was precies de insteek van het hele proces. Dus hoewel de initiële eis van Haas niet meteen is toegekend, heeft de FIA wel erkend dat Racing Point Force India een nieuwe entry is. Volgens Gunther Steiner werken zijn mensen er vooral aan dat er een gelijkwaardig speelveld voor alle teams wordt gecreëerd.

De teams moesten akkoord gaan met de overname van Force India door het consortium onder leiding van Lance Strolls vader Lawrence Stroll. Haas was overigens vanaf het begin tegenstander van het behoud van prijzengeld voor de ploeg, dus hun klacht was niet geheel onverwacht.