Dokters: 80% van kinderen zit onveilig in auto

Uit onderzoek van VeiligheidNL en het Erasmus MC blijkt dat bijna elk kind tot en met acht jaar onveilig in een auto vervoerd wordt. Dit komt voornamelijk door de kinderstoeltjes waarin ze zitten.

De kans is extreem groot dat u uw kind op een onveilige manier in de auto plaats wanneer u een ritje naar het zwembad of pretpark gaat doen. Dit blijkt uit een observatie-onderzoek van VeiligheidNL en het Erasmus MC. Zij liepen namelijk de parkeerplaatsen van de eerder genoemde attracties af om te checken hoe de kids vervoerd werden. Uit de 470 gecontroleerde auto's bleken 376 (of 80%) van de ouders hun kind op een onveilige manier vastgezet te hebben.

De oorzaak ligt voornamelijk bij het verkeerd installeren van de kinderzitjes. Dit terwijl eigenlijk alle ouders denken dat ze dit goed hebben gedaan. Volgens de onderzoekers leest bijna niemand de handleiding goed of krijgen klanten weinig advies van de winkel. Daarnaast zitten gordels vaak gedraaid, of niet goed vastgeklikt. 

"Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn. Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders." vertelt kinderchirurg William Kramer die in 2013 ook al meedeed aan een vergelijkbaar onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat 75% van de kinderen tot en met vier jaar oud onveilig vervoerd werd.