Mercedes-AMG GT R PRO. Het nieuwe topmodel uit Affalterbach

Met de GT lanceerde Mercedes-AMG vijf jaar geleden in Los Angeles zijn eerste eigen model. De tweedeurs sportwagen is nog steeds louter met de vermaarde V8 te verkrijgen, en gaat nu zijn tweede levensfase in. Nieuw is de GT R PRO.

De GT is voor Mercedes-AMG vanaf het begin een absoluut succesnummer geweest. Kopers lopen weg met de verfijning, de vermogensafgifte en het rijplezier dat de spirituele opvolger van de SLS biedt. Na de wereldpremière in 2013 volgde in 2017 een kleine technische update, waarbij de GT S van 510 naar 522 pk werd opgetrokken. 

Inmiddels is het tijd voor een visuele update, waarmee de auto het tot 2022/23 moet doen. We hebben de vorige GT er niet naast gelegd (er ligt nog ander nieuws), maar je kunt van te voren al invullen dat bumpers en verlichting licht gewijzigd worden. Bij de GT R zien we op het eerste oog nul verschillen, maar dat komt wellicht omdat het ook het meest recente model in de reeks is. De lineup is als volgt:

  • AMG GT: 476 pk / 630 Nm
  • AMG GT S: 522 pk / 670 Nm
  • AMG GT C: 557 pk / 680 Nm
  • AMG GT R (PRO): 585 pk / 700 Nm

Elk model behalve de 'R' is ook als cabrio verkrijgbaar, sprinttijden (0-100 km/u) lopen uiteen van 3,4 tot 4,0s, de maximumsnelheid van 302 tot 318 km/u.

De GT R PRO onderscheidt zich van de GT R door een extra focus op circuitprestaties. Om deze reden is de auto volgehangen met flics en andere aerodynamische en downforceverhogende onderdelen, maar Mercedes achtte het niet noodzakelijk er meer vermogen in te stoppen: ook hier is 585 pk de max. Grappig detail: de R-badge op de kont is op de achtergrond van een zwart-wit geblokte vlag gemaakt.

Tijdens een herfstig testritje eerder deze maand wist Mercedes-coureur Maro Engel een tijd van 7:04.632 minuten uit de PRO te wurgen. Toch weer een paar seconden sneller dan de GT R in handen van journo (en N24-rijder) Christian Gebhardt. Prijzen van de nieuwe GT worden in een later stadium bekend gemaakt, maar we hebben een newsflash: ze liggen allemaal ruim in de zes cijfers. Onbereikbaar voor de gewone man, maar gelukkig hebben we de beelden nog.