'Er staan te veel verkeersborden langs de weg'

Het is tijd dat ongeveer 600.000 verkeersborden langs de weg verdwijnen. Volgens Veilig Verkeer Nederland is dat enorm goed voor de verkeersveiligheid.

Als het aan VVN ligt, verdwijnen binnen afzienbare tijd zeshonderdduizend borden langs de wegen van Nederland. Dat is twintig procent van de drie miljoen borden in het hele land. De verkeersveiligheidsorganisatie vindt de borden vooral verwarrend en contraproductief: ze leiden juist tot onveilige situaties.

Als fietser, voetgangers, motorrijders, automobilisten en truckers de hele tijd naar borden zitten te kijken in plaats van naar hun telefoon elkaar is het gevaarlijker dan wanneer ze gewoon opletten en hun gezonde verstand gebruiken.

John Boender van het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid zegt tegen de Telegraaf: "Het zou mooi zijn als wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten hun experts een rondje laten maken om overbodige borden te verwijderen." Diezelfde wegbeheerders zetten juist steeds meer borden neer om te reageren op allerlei ongelukken en mogelijk onveilige situaties, dat brengt eerder verwarring dan duidelijkheid volgens VVN.

Er zijn maar 135 officiële verkeersborden erkend, maar allerlei gemeentes hebben daarnaast speciale borden bedacht. Volgens Boender brengen juist onofficiële borden verwarring: "Borden met ’kijk uit voor overstekende obers’ hebben gewoon geen status. Laten we ons alsjeblieft beperken tot de 135 officiële die onder het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens vermeld staan. Daar hebben we al moeite genoeg mee."

Als jullie toch bezig zijn, haal dan meteen de tachtigkilometerzones en de 6-19 uur snelheidsbeperkingen weg. Dank u wel.

Update 09:03 uur:
De gemeente Amsterdam is meteen voortvarend van start gegaan.