Antwerpen overtroeft Amsterdam: parkeren op straat verboden

In Amsterdam werken ze hard aan het weren van auto's met het verhogen van het parkeertarief. In België doen ze niet aan het verhogen van parkeertarieven, Antwerpen wil het parkeren op straat gewoon verbieden.

In Nederland krijgen we vooral veel halfbakken 'oplossingen' voorgeschoteld onder de noemer dat het beter voor iedereen is. Daarom mag je in Amsterdam straks een maandloon betalen voor een uurtje parkeren, en mag je met je oude diesel helemaal nergens meer komen. In België draaien ze niet om de hete brij heen en pakken ze hun problemen voor een keer direct goed aan: in Antwerpen kunnen bezoekers straks niet meer op straat parkeren. Tenminste, dat is het plan

De stad kampt met een gigantisch te kort aan parkeerplaatsen en in plaats van die bij te bouwen moeten bezoekers aan de stad gewoon ruimte maken. Het idee is iedereen die van buiten Antwerpen komt niet te laten parkeren in de stad. Toeristen worden gewezen op P+R's of parkeergarages aan de rand van de stad. Toch in het centrum parkeren levert een fikse boete op. Hierdoor moet er weer ruimte komen voor de stedelingen die nu hun auto nergens kwijt kunnen. Mooie bijkomstigheid is dat deelwagens aantrekkelijker worden, omdat ze dan wel ergens geparkeerd kunnen worden. Natuurlijk draag het hele plan ook bij aan een leefbaarder Antwerpen.

Een datum voor de invoering is er nog niet. Eerst moeten de haken en ogen weggewerkt worden. Er zijn namelijk bezoekers die wel welkom zijn. Denk hierbij aan dokters en familieleden. Hiervoor moeten uitzonderingen komen, maar hoe dat precies gaat werken weten ze in Antwerpen nog niet.