Make Germany Great Again: Chinese importheffingen Duitse auto's van tafel

Duitsland slaakt een zucht van verlichting.

Een handelsoorlog in een wereld met global supply chains. Dat is als een kaars branden op een hooizolder: een klein ongelukje heeft al enorme gevolgen. Typisch voorbeeld is het gerommel tussen de Verenigde Staten en China. Dat heeft een effect op meer dan alleen die twee landen, maar ook Duitsland wordt geraakt. Duitse autobouwers produceren namelijk auto's voor de Chinese markt in de VS. 

De Chinese importtarieven voor auto's die in de VS zijn gemaakt, schommelen de laatste tijd. Begin dit jaar deed China een concessie en verlaagde het land het tarief van 25% naar 15%. Toen de handelsoorlog ernstiger vormen begon aan te nemen, gooide China daar nog eens 25% bovenop. Het resultaat is een importtarief van 40% op (Duitse) wagens van Amerikaanse makelij. 

Een ramp voor de auto-industrie van de oosterburen, want niet alleen is de Chinese automarkt de grootste ter wereld, Duitse (luxe)wagens zijn ook nog eens populair bij de voormalige communisten. In de top tien populairste auto's op de Chinese markt met als herkomstland de VS, worden zes Duitse wagens genoteerd. Geen wonder dat het nieuws over verlaging van de importtarieven (dixit Trump, dus houd een slag om de arm) tot hosannastemming bij beleggers leidde. 

Het aandeel BMW maakte de sterkste stijging door in meer dan drie jaar tijd, ook Daimler (moederbedrijf Mercedes-Benz) en het Volkswagen-concern waren in trek. We onderstrepen voor de zekerheid: het is op dit moment onduidelijk of de tarieven teruggaan naar 15% of dat ze helemaal verdwijnen, maar voorlopig is het goed nieuws voor zowel Duitsland als China, een land waar huisgemaakte luxe nog altijd schaamteloos ruk is.