Volkswagen: volgende generatie verbrandingsmotoren is onze laatste

Alle verloven ingetrokken & stop de persen. Das Auto gooit de handdoek in de ring.

Het houdt niet op, niet vanzelf. Nee, daar zijn een Abgasskandal en bakken CO2 voor nodig. Over minder dan tien jaar dragen we de fossiele aandrijflijn langzaam ten grave. Volkswagen denkt dat de volgende generatie benzine- en dieselmotoren, die in 2026 wordt uitgerold, de laatste zal zijn. Daarna is het uit met de pret en begint het tijdperk van de elektrische auto.

Dat het doek voor de fossiele aandrijflijn weldra valt, heeft onder andere te maken met steeds strengere emissieregels. Op een bepaald moment wordt het zo moeilijk daaraan te voldoen, dat een radicale koersverandering een beter idee lijkt. Dat betekent kiezen voor elektrische aandrijflijnen. Het Volkswagen-concern zet nu zijn eerste stappen op dat terrein, bijvoorbeeld met de Porsche Taycan. Het is geen overdrijving om te zeggen dat VW met Dieselgate het graf voor fossiele brandstoffen sneller heeft helpen graven.

Volkswagen profeteert dat in 2050 nog mondjesmaat verbrandingsmotoren worden gebouwd, maar enkel om te voorzien in de mobiliteitsbehoeften op plekken waar onvoldoende laadpalen staan. We hebben in Europa dus nog een hoop werk te doen hebben om die elektrische infrastructuur uit te rollen. De Duitsers beloven voorts dat ze wel tot het eind zullen blijven prutsen aan hun brandstofmotoren om ze voortdurend compliant te maken met de emissieregels. Tja, dat hebben we eerder gehoord.