Aeroscreen had Charles Leclerc niet geholpen als halo

Een cockpitraam in plaats van een halo mag dan wel mooier zijn op een Formule 1-wagen, het is niet erg effectief volgens de FIA. Een aeroscreen had maar tien procent van de beschermende kwaliteit van de halo gehad in Leclercs crash in Spa.

Gisteren maakte de FIA bekend dat uit onderzoek is gebleken dat de halo op de Sauber van Charles Leclerc de jonge Monegask zeker heeft beschermd voor een impact op zijn hoofd. De wagen van Fernando Alonso raakte de beschermbeugel met een omgerekende kracht van 58 kilonewton (wat weer gelijkwaardig is aan 6.000 kilogram).

De klap zorgde alleen voor wat krasjes op de halo en Leclerc die eronder zat werd slechts door een paar gruzelementen van de McLaren MC33 van overvliegende Fernando Alonso geraakt. Volgens de FIA was het allemaal een stuk minder mooi afgelopen als ze voor een aeroscreen als veiligheidssysteem hadden gekozen. De plexiglasruit die momenteel in de Indycar wordt overwogen zou nauwelijks hebben geholpen: "What we've seen with the accident in Spa is that the sort of device tested by IndyCar would probably not have been as effective, it would probably only offer about 10% of the protection that Halo offers," aldus race director Charlie Whiting tegen Motorsport.

Komend jaar komt de halo ook naar de F3 en de Formule E, die volgende week start in het Saoedische Riyadh. De klasses krijgen op den duur ook allemaal camera's in de halo, waardoor er nog meer beeld vanaf de auto beschikbaar wordt.