In 2030 €100 miljard marktpotentieel automotive blockchain

Uw in januari aangekochte Bitcoins mogen dan wel in the shitter liggen, dat is nog geen reden de blockchain te wantrouwen. Het komende decennium gaan we nog veel zien, bijvoorbeeld in tijdbesparend filemanagement.

Automobilisten van nu staan open voor oplossingen die de Blockchain biedt, en zijn ook bereid hier maandelijks geld voor neer te tellen. Dat is de conclusie van strategie- en marketingadviesbedrijf Simon-Kucher & Partners. Uit onderzoek dat de firma onder een kleine 400 autorijders uitvoerde blijkt dat deze bereid zijn te betalen voor technologie die hen tijd bespaart. Bijvoorbeeld intelligent filemanagement of geautomatiseerd betalen. Ook beloningssystemen, bijvoorbeeld voor een veilige rijstijl (lagere verzekeringspremie) of ecobewust rijden, mogen op de interesse van de ondervraagden rekenen.

De studie, die zich vooral richt op de commerciële kansen van partijen in de automarkt, komt met de volgende maandelijkse betalingsbereidheid:

  • Intelligent filemanagement: 27% is bereid maandelijks 10 euro te betalen
  • Hoge gegevensbeveiliging: 7% is bereid maandelijks 9,60 euro te betalen
  • Afstandbediening auto (openen/sluiten): 12% is bereid 7,20 euro te betalen
  • Geautomatiseerde betalingen: 17% is bereid 5,70 euro te betalen

Al met al komt er onderaan de streep van het rekensommetje een bedrag van 104 miljard euro tot 2030 uitrollen. Autofabrikanten zelf houden zich al bezig met de blockchain, maar hier ligt de focus meer op bijvoorbeeld transacties en smart contracts: contracten die vanzelf in werking treden als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Onder hen: Seat, Porsche en Renault.