Klaar nu. Hou je aan de regels en zoek geen ruzie op de weg

Twas the night before Christmas... en vier mensen zijn dood door verkeersruzies. VIER. Het is tijd om op te houden met entitled sneeuwvlok zijn en je gewoon aan de regels te houden. Allemaal.

Gisteren gebeurden op twee plaatsen in het land verschrikkelijke verkeersongevallen, waarbij in het totaal vier mensen overleden, maar enkele slachtoffers zijn er slecht aan toe, dus het kan nog erger worden. Op zich is dit al vreselijk nieuws, maar als een dag later naar buiten komt dat het in beide gevallen waarschijnlijk gaat om uit de hand gelopen verkeersruzies, dan zegt er iets *krak*.

Op de N210 bij Lekkerkerk was het gistermiddag een heksenketel van ambulances en traumahelikopters die ter plekke kwamen om te redden wat er te redden viel. Er waren twee auto's en een bestelbusje hard met elkaar in botsing gekomen. In een van de auto's zaten drie broers en een zus, die terug kwamen van de doop van een neefje of nichtje. Wat begon als een feestelijk dag vlak voor kerst eindigt in een drama: broer en zus van 29 jaar oud overlijden na het ongeval. De waarschijnlijke reden: verkeersruzie. De bestuurder van de andere auto is gearresteerd en bij hem is bloed afgenomen om te bepalen of hij onder de invloed van een of ander middel was.

Later die dag gaat het op de A10 mis bij het Coenplein, ook daar vinden een man (44) en een vrouw (34) de dood. Ze waren berijders van een motorfiets die bij een aanrijding betrokken raakten. Volgens een getuige ging een ruzie aan de aanrijding vooraf. Het is nauwelijks voorstelbaar dat de berijders van de motor zelf opzettelijk tegen een auto aangereden zijn. De politie heeft de bestuurder van de vermoedelijke betrokken auto daarom gearresteerd. 

Zo vlak voor kerst worden verschillende families in diepe rouw gedompeld omdat er ontzettende teringlijers op de weg rijden die denken dat zij sneller mogen, of nog later mogen invoegen of per se vooraan willen rijden. Het besef dat verkeersdeelname geen recht is, maar een gunst, moet er misschien weer eens wat duidelijker ingeramd worden.

Geef elkaar nou eens de ruimte, ga niet zitten appen in je auto, drink niet teveel als je gaat rijden, en belangrijkst: tel eens tot tien als iets je niet bevalt. Je bent niet de enige op de weg en iedereen wil snel naar huis. Wij hebben er geen boodschap aan dat jij je niet laat afschrikken door de fopstraffen die de rechters in Nederland aan verkeersmisdadigers geven, we willen gewoon levend thuiskomen.

Hieronder nog een voorbeeld van een geval waarbij het wonderbaarlijk genoeg goed afloopt. Iemand met een dashcam voegt wat onhandig in op de A15. De bestuurder van de auto erachter kan dat niet verkroppen en vindt dat hij voor mag, daarom haalt hij over de linker vluchtstrook in en snijdt de dashcammer af. Lekker met je door ons allemaal gesubsidieerde loodzware batterijwagen op een moral high horse als een klootzak mensen van de weg beuken. 

Ja, dit is een belerend stukje tekst, maar denk er de komende feestdagen toch maar even goed over na. Mkay?