Red Bull gaat racen op Le Mans als Honda-motor niet werkt

De rode stieren dreigen al langer met het vertrek uit de Formule 1, en nu ze overstappen op Honda-power wordt het nog eens aangehaald. Als ze niet goed genoeg meer zijn voor de koningsklasse, dan is een overstap naar Le Mans een mogelijkheid.

Net als Ferrari heeft Red Bull Racing al meerdere keren gedreigd te vertrekken uit de F1. Maar waar Ferrari dreigt om direct op te stappen, bekijkt Red Bull de opties nog tot en met 2020. Als het daarna geen toekomst meer ziet in de Formule 1, dan stappen ze op en gaan ze met de nieuwe Aston Martin Valkyrie 24 uur lang rondjes in Le Mans rijden. Tenminste, dat heeft topadviseur en Le Manswinnaar Helmut Marko gezegd.

Red Bull heeft tot 2020 een overeenkomst met de Formule 1. Na die tijd staan er grote veranderingen op de planning, maar niemand weet nog precies wat deze gaan zijn. En precies dat steekt Red Bull. "Zolang er geen overeenkomst is, neemt zowel Red Bull als Honda geen beslissing," aldus Marko. Omdat alles nog open staat, laat het team het nu vooral aan de prestaties van de Honda-motor. Als deze niet doet wat ervan verwacht wordt, dan is een exit van Red Bull zeer goed mogelijk. Het team wil namelijk absoluut geen klantenteam meer worden. "Het gaat zeker niet gebeuren dat we bij anderen moeten smeken en dat uitspraken en beloftes niet worden nagekomen"

"Stoppen is een optie. Of iets anders. Een andere raceklasse. Le Mans met de Valkyrie zou een optie kunnen zijn, met de hypercar-regels. De Valkyrie is een enorm succes gebleken. Alle exemplaren waren meteen verkocht. Dat is ook een goede pijler voor Red Bull Technologies," vertelt Marko aan Motorsport.

Omdat de plannen voor de Formule 1 vanaf 2021 nog helemaal open staan, is het nog niet duidelijk wat Red Bull moet en kan gaan doen. Er bestaat immers ook nog een optie dat een vertrek uit de Formule 1 niet nodig is, maar dat er evengoed tijdens de 24 uur van Le Mans geracet gaat worden. Het voorgestelde budgetplafond in de koningsklasse is hiervoor de aanleiding.

Mocht dat er komen, dan moet Red Bull een aantal van de werknemers ontslaan, en dat wil het liever niet. Dan zetten ze die mankracht liever in bij een mogelijke deelname aan de 24-uurs race. "Hoewel Red Bull nooit heeft meegedaan aan de 24 uur van Le Mans is het iets waar we over nadenken. Het grootste deel van de financiën komt dan voor rekening van Aston Martin. Dat is logisch, aangezien op Le Mans de fabrikant wint. Maar het zou binnen ons concept passen."