Automobilist die motorrijders op A10 doodreed officieel verdacht van doodslag

De man die eerder deze week betrokken was bij een ongeluk op de A10, is officieel in staat van beschuldiging gesteld voor doodslag. Bij de verkeersruzie kwamen twee motorrijders om.

Er waren al sterke aanwijzigingen dat aan het ongeluk op 23 december een ruzie voorafging, en deze lezing wordt nu bevestigd: de 52-jarige automobilist uit Krommenie blijft vooralsnog vastzitten. Op basis van getuigenverklaringen kan de volgende reconstructie gemaakt worden: de motor, met hierop twee personen, sneed de automobilist, die hiervan schrok en de vangrail raakte. Hierop ontstond een ruzie, waarin over en weer dreigende stuur- en trapbewegingen gemaakt werden. Bij de laatste stuuractie raakte de automobilist - bewust of onbewust - de motor. Dit ging met een snelheid van tussen de 100 en 130 km/u, beide motorrijders overleefden de smak op het asfalt niet.

De slachtoffers zijn geïdentificeerd als Ronald Dooper, een 44-jarige inwoner van Wormerveer, die in die gemeente voor de SP actief was.  Zijn bijrijder was de 34-jarige Selena Jance uit Amsterdam. Beiden kenden elkaar uit het demonstratiecircuit.

De bestuurder van de auto zit 14 dagen langer vast, zo meldt het OM. Als hij veroordeeld wordt voor doodslag kan hij maximaal 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Duidelijk is in ieder geval dat deze zaak alleen maar verliezers kent, wij kunnen er met ons hoofd nog steeds niet bij hoe een ruzie tot zoiets kan escaleren, en hoe dom je kunt zijn om jezelf als kwetsbare weggebruiker zo te verliezen.