Jacques Villeneuve: 'Red Bull gaat in 2019 niet voor kampioenschap'

De ongetemde euforie van Red Bull over hun nieuwe Honda-motor kan wel wat relatievering gebruiken. Max Verstappen doet af en toe een poging, maar Jacques Villeneuve laat duidelijk weten waarom de rode stieren volgend jaar geen kans maken.

Red Bull Racing wil de wereld graag laten weten dat Renaultmotoren ruk zijn en dat Honda-motoren een stuk beter zijn, want daar gaan ze volgend jaar keihard mee winnen. Daarom zetten ze alle mankrachten in om bijna elke dag wel iets positiefs over de samenwerking met de Japanners de wereld in te helpen. Max Verstappen lijkt de enige uitzondering binnen het team. Zijn Nederlandse nuchterheid zit hem nog in het bloed, maar zelfs hij is vrij uitgesproken positief over de nieuwe aandrijving. Maar als we voormalig Formule 1-kampioen Jacques Villeneuve mogen geloven, is al die positiviteit nergens op gebaseerd. Volgens hem is er geen enkele aanleiding om te geloven dat de Japanners hun motorblok volgend jaar ineens veel beter hebben gemaakt dan dit jaar.

Villeneuve merkt op dat het motorblok dit jaar vermogen en betrouwbaarheid te kort kwam, en dat dat in 2019 hoogstwaarschijnlijk vrijwel onveranderd blijft. Tegen Motorsport vertelt hij: "Waarom zou de Honda-motor volgend jaar ineens beter zijn? Tenzij de motor door iemand van buitenaf wordt gebouwd. Dan zou dat mogelijk zijn. Maar als het hetzelfde project blijft, dan zie ik niet in waarom het volgend jaar wel goed zou gaan."

Als er naar Red Bulls zusterteam Toro Rosso gekeken wordt, dan belooft het niet veel goeds voor Max Verstappen en Pierre Gasly in 2019. Het team kon maar geen goed presterende motor in de auto krijgen, en als dat wel zo was, dan ging hij volgens Villeneuve maar een race mee. "We hebben afgelopen jaar bij Toro Rosso gezien dat ze af en toe wat meer vermogen hebben, maar dan gaat die motor maar één race mee. En niet zeven races." Natuurlijk heeft Red Bull aangegeven dat Toro Rosso gebruikt zou worden om de Honda-motoren te testen en daarvoor de nodige onbetrouwbaarheid en gridstraffen moest slikken. 

Daarnaast krijgt Red Bull volgend jaar met nog een uitdaging te maken: nieuw teamlid Pierre Gasly. Villeneuve heeft geen idee hoe de Fransman gaat presteren binnen het team: "Het is moeilijk om daar wat over te zeggen, omdat Max het oogappeltje is van het team en Red Bull-baas Helmut Marko. Dat maakt het zeer lastig om teamgenoot van Verstappen te zijn."