Duits 'verbod' op draaimolen-auto's is geslaagde hoax

Het lastige van leven in een tijd vol getikte mensen is bepalen of een nieuwsartikel nou bonafide is, of toch een vooropgezet plan om demense kwaad te krijgen. Bovenstaand Duits artikel bleek tot de laatste categorie te behoren.

We moeten toegeven dat we gisteren even met de ogen zaten te knipperen, toen een artikel genaamd 'kermisauto's verboden in Duitse binnenstad' op onze twitter-radar voorbijkwam. Je weet voor 90 procent zeker dat het niet waar kan zijn, maar toch: er zijn wel vaker gekke dingen voorbijgekomen die waar bleken te zijn. Toch maar even checken dus. De inhoud van het bericht: vanaf 2019 zijn er op de draaimolen van de Osnabrücker kermis geen attracties in de vorm van auto's, motoren, helikopters of wilde dieren meer toegestaan. Fietsen, koetsen en lastdieren zoals paarden mogen wel.

Vooral op het gedeelte dat ook attracties in de vorm van wilde dieren weg moesten sloeg onze bullshit-radar aan. De (bestaande) milieuclub Deutsche Umwelthilfe (DUH) zou achter het verbod zitten, en het lijkt onlogisch dat zij zich ook in het dierenrijk begeven. Na even zoeken wordt in de Duitse media het artikel uit de Neue Osnabrücker Zeitung keihard gedebunkt. Maar niet nadat hij het hele internet overging. Missie geslaagd.

De NOZ blijkt elk jaar op 31 december met een volledige satirische bijlage te komen, die ook als zodanig aangemerkt is (Tills Silvesterpunsch und Bleigiesserei). Wie dat stuk echter wegknipt kan de rest van de wereld mooi een hak zetten, en aldus geschiedde. Het stuk van dit jaar was - temidden van allerlei dieselverboden in Duitse steden - een schot in de roos. Bravo.