Rally's rijden? Kies een Ferrari 275 GTB, want dat kan

Wie zegt dat Ferrari's alleen geschikt zijn voor het circuit? In de jaren zestig wilde het merk uit Maranello weten hoe goed hun 275 GTB-prototype was en daarom reden ze er de Rallye Monte Carlo mee. De wagen wordt nu geveild.

Tegenwoordig bouwen autofabrikanten voor elk wissewasje een nieuwe auto, maar voor 1970 deed zelfs de fabriek nog een paar jaar met een (race)wagen. Zo werd het 275 GTB prototype met chassisnummer 06003 jaren gebruikt als testplatform. Aanvankelijk was het een gewone 275 GTB met een korte neus en een Tipo 213 V12. In de loop van de tijd werden allerlei nieuwe updates getest op de auto, waardoor hij bijvoorbeeld veranderde in een exemplaar met een lange neus.

In 1965 bedachten de ontwikkelaars dat het misschien wel een goed idee was om de auto wat nadrukkelijker te testen in extreem zware omstandigheden. Daarom schreef de fabriek de auto in voor de Rallye Monte Carlo van 1966. De auto werd aangepast met meer lampen, een extra ruitenwisser, dikker gelaagd glas een 75% sperdifferentieel. De auto werd bijna 12.000 kilometer lang getest onder rally-omstandigheden en kwam daarna aan de start van de legendarische winterrally.

Uiteindelijk pakte dat niet zo goed uit voor de auto. De aandrijflijn bleek toch niet helemaal bestand tegen de tegenstand die bergen en wegen boden en Ferrari moest zich terugtrekken uit de race. De auto kwam uiteindelijk in privéhanden terecht maar bleef wel in rally-uitrusting gehuld. Zo is hij nog steeds, en de afgelopen vijfentwintig jaar is de auto niet meer gezien. Tot nu, want hij wordt geveild door Gooding & Company. De veilingmeesters verwachten tussen de $6 en $8 miljoen voor de auto te gaan vangen.