Koop een Ferrari voor $90.000 en krijg er $5,8 miljoen bij

Een Amerikaanse Mercedes-dealer moet een klant $5,8 miljoen aan schadevergoeding betalen. De man had er een tweedehands Ferrari gekocht, maar was door de verkopers voorgelogen over de staat van de auto.

Als je op zoek bent naar een tweedehands Ferrari dan lijkt het onlogisch om bij een Mercedesdealer te kijken. Die lui hebben niet bepaald de expertise om een Italiaanse volbloed te verkopen. Toch klopte de Amerikaanse Hamid Adeli er aan voor een F430 uit 2007. Of eigenlijk kwam hij niet eens kijken voordat hij de auto kocht, hij besloot de Ferrari van $90.000 te kopen op basis van plaatjes op internet en videogesprekken die hij had gehad met de verkoper. Deze gaf aan dat de auto in de toekomst tegen enkele gebreken aan zou kunnen lopen, maar dat hij wel door de keuring van de dealer was gekomen. Iets wat volgens Hamid niet helemaal de waarheid was toen hij de auto in ontvangst nam. Daarom klaagde hij het bedrijf aan, want dat doe je als Amerikaan.

Het verhaal start in 2016, toen Adeli het eerste contact met de Mercedesdealer legde. Na een hoop correspondentie, maar nooit een bezoek, gingen beide partijen akkoord en stuurde de dealer de auto naar een vestiging die zich dichterbij Adeli bevond. Daar haalde hij hem op, maar direct bij het wegrijden klaagde de kersverse Ferrari-eigenaar al over een benzinelucht in de auto. Dit probleem werd alleen maar erger en werd later bestempeld als lekkende benzinepomp. Tijdens het stellen van die diagnose door een extern bedrijf werden er ook nog kapotte vering en luchtinlaat geconstateerd. De verkoper wilde Adeli, ondanks meermaals aandringen, niet tegemoet komen in de reparatiekosten. De Mercedesverkoper vond dat hij niets fout had gedaan omdat de koper akkoord was gegaan een auto te kopen zoals hij erbij stond.

Hamid had daar een ander idee over en vond dat hij voor aankoop op de hoogte gesteld had moeten worden over alle mogelijke gebreken van de auto. Daarom stelde hij de dealer in gebreke en klaagde hij ze aan. De rechtszaak vond onlangs plaats en daarbij stelde de rechter de koper in het gelijk. De dealer moest $6.835 aan compensatie, $13.366 in incidentele schade en $5,8 miljoen aan schadevergoeding betalen.

Niet heel verrassend is de verkoper het niet eens met de verhoging van 287x de eigenlijke schade. Daarom gaat het bedrijf in hoger beroep om het bedrag omlaag te krijgen naar de uiteindelijk echt geleden schade van $27.340. Als ze het nou gewoon op regulier Ferrari-onderhoud hadden gegooid, had niemand er vreemd van opgekeken.