Officieel: nieuwe Mercedes-Benz CLA Coupé

De eerste generatie CLA was een groot succes voor Mercedes, en natuurlijk komt er een opvolger. De voorwielaangedreven instapbenz is aardig gegroeid, en dat is geen overbodige luxe. Zijn voorganger was geen ruimtewonder.

Mercedes' PR-wals prijst de CLA - gisteren al slachtoffer van lekkage - aan als "de meest emotionele auto en een van de intelligentste in zijn klasse". Wij houden het op een prettige verschijning, zeker wanneer hij een beetje aangekleed wordt door zijn leaser, bijvoorbeeld met de optionele 19 inch velgen. De nieuwe cee-el-aa werd 48 mm langer en liefst 53 mm breder. Over de notoir smalle linkerbaan bij een Baustelle inhalen wordt echter makkelijker: inclusief spiegels nam de breedte met 33mm af.

De CLA verschijnt in eerste instantie als CLA250, de dikste non-AMG, met tweeliter viercilinder. Hij levert 225 pk en 350 Nm en is gekoppeld aan een zeventraps DCT. Zodra de marktintroductie in mei dichterbij komt ontvouwt Mercedes ook diverse lagere modellen. 

Naast een compleet MBUX-instrumentenpaneel behoort ook een "ENERGIZING COACH, die fitnesaanbevelingen [sic] voorstelt" tot de mogelijkheden. We shit you not. De CLA lijkt nog het meest op een kleine CLS, en hij heeft zelfs heuse powerdomes op de motorkap (om plaats te bieden aan de beestachtige 1.5 dieselmotor die de CLA 180d krijgt). Wat wel slim is, is dat de gebruiker hem - als hij dat wil - vol kan hangen met luxe uit de S-Klasse. We gaan richting de marktintroductie in mei wel eens spelen met de configurator.