Rolls-Royce: hahaha, elektrische auto's neegaweg

The best car in the world zal niet snel elektrisch worden.

Rolls-Royce lijkt soms op een kerk. Niet alleen in omvang van de modellen, maar ook in de bestuurscultuur: Rolls denkt niet in maanden of jaren, maar in decennia of eeuwen. De hele autowereld is druk bezig met elektrificatie, maar daar wil de OerBrit vooralsnog niets van weten. Hybride aandrijflijnen met de Spirit of Ecstasy kunnen we sowieso vergeten en misschien eventueel mogelijk krijgen we over tien jaar een elektrische Rolls-Royce te zien. Dit zegt CEO Torsten Müller-Ötvös.

De reden is vrij eenvoudig: er is geen winst te behalen aan elektrificering. 'More than 90 percent of all Rolls-Royce vehicles sold are so personalized they’re practically one-offs. With the Phantom estate car, that number reaches 99 percent. And with the Cullinan SUV, it reaches absolute levels: Of the Cullinan SUVs sold, 100 percent have been customized.' Nu vragen wij ons af hoe hoog de lat ligt - is een ander lakkleurtje ook al 'customisation'? - maar wat we wel weten is dat de winstmarge op deze praktijk hoog is.

Het is dan ook in het personaliseren van hun auto's waarin Rolls-Royce investeert. Er zijn honderd extra craftsmen skilled experts aangenomen om te kunnen voldoen aan de vraag. Dat is een uitbreiding van het personeelsbestand met zes procent. In totaal werken er nu 1900 mensen bij Rolls-Royce en geen van hen houdt zich bezig met elektrische aandrijflijnen, maar veeleer met de vraag of het hout hard genoeg glanst. Schitterend, dan maar fossiel.