McLaren: 'we zijn niet verloren zonder Fernando Alonso'

McLaren denkt dat het in 2019 even goed zal presteren als voorheen, al moeten ze het nu zonder Fernando Alonso doen. En dat terwijl ze met Alonso al geen deuk in een pakje boter wisten te racen.

Aankomend Formule 1-seizoen is het eerste in tijden waarbij McLaren niet meer op de kwaliteiten en ervaring van Fernando Alonso kan rekenen. De Spanjaard is vorig jaar opgestapt om de Triple Crown te halen in de Indy 500, welke hij overigens met McLaren probeert te winnen. Maar toch blijft het team uit Woking positief. De jonge en relatief onervaren coureurs Carlos Sainz en Lando Norris zijn volgens McLaren CEO Zak Brown prima in staat het stokje van Alonso over te nemen.

"Carlos has a lot of experience and it is good that he has been in a couple of different teams. Lando has proven that he is extremely quick, so I think as far as ultimate performance of how fast is our race car, I think those drivers will get the most out of the race car. They will be able to tell us," aldus Zak.

Dat Lando vooral snel kan zijn lijkt voor nu het enige wat er van de coureur gevraagd wordt. Gezien zijn onervarenheid in de sport verwacht McLaren geen inhoudelijke feedback van de jonge Engelsman. Van Sainz wordt daarentegen wel verwacht dat hij de kar gaat trekken. Hij doet ondertussen vijf jaar mee in de Formule 1 en kent het klappen van de zweep. Hij nam vorig jaar zelf al het initiatief en was voor kerst te vinden in de fabriek van McLaren om zo goed mogelijk te integreren in het team en zoveel mogelijk kennis op te doen. Daarom denkt Brown ook dat het team en Sainz prima samen zullen gaan.

"He is very approachable, and I think commercially he is very friendly to sponsors, so I think the off-track package is there so to speak. He is very dedicated, asks a lot of questions, and is very mature given his age but I think that is because of how long he has been in F1. Then, as a driver, from what we have seen so far, we are very impressed. He is aggressive, he is very engaged with the engineering team, and he wants to know what is happening."

Of Sainz en Lando ook daadwerkelijk de 'road to recovery' kunnen inzetten zal ook grotendeels aan de auto liggen. Wellicht heeft McLaren er baat bij dat de regels rondom de aerodynamica aangepast zijn voor 2019. Dat was het punt waar het team de grootste problemen mee had in 2018 en het feit dat alle teams hun stroomlijning moeten aanpassen kan in voordeel van McLaren uitvallen.