Whatsapp-oprichter wil van tien speciale Porsches af

Jan Koum, mede-oprichter van berichtjes-app Whatsapp, heeft miljoenen gestoken in het kopen van een lading Porsches. Nu komt hij tot inzicht dat de motor aan de verkeerde kant is gemonteerd en wil hij er weer vanaf.

Enkele jaren geleden verdiende mede-oprichter van Whatsapp het populaire programma aan Facebook voor een mooi bedrag van 19,3 miljard dollar. Daar hield Koum zelf zo'n 7,5 miljard dollar aan over en dat heeft hij voor een gedeelte gestoken in een nieuwe hobby: auto's. Hij kocht tenminste tien Porsches, maar heeft ook Ferrari's en andere gewilde auto's in zijn bezit.

Blijkbaar vindt Koum het tijd om wat ruimte te maken voor wat nieuwe vierwielers, want de appbouwer gooit tien van de platgeslagen kevers in de verkoop. En zoals je verwacht gaat het hier niet om de basismodellen van de Duitse sportwagenfabrikant, maar biedt Jan enkele zeer gewilde Porsche's aan. Ze worden geveild op de Gooding & Company’s Amelia Island veiling in maart.

Dit is de 964 voor mensen die van karigheid houden. En dat bedoelen we positief. Het is namelijk een van de weinige lightweight Carrera RS'en. Dat betekent dat de auto het zonder alle gemakken moet doen. Geen airconditioning, geen elektrische stuurbekrachtiging, geen radio, geen verstelbare stoelen en geen geluidsisolatie. Alleen het een pure rijderservaring.

Waarschijnlijk de zeldzaamste Porsche uit de garage van Koum. Er zijn maar 55 exemplaren van deze auto gemaakt en slechts 12 in deze kleur.

De laatste der Mohikanen, want het is de allerlaatste Porsche die met luchtkoeling geleverd werd. Daardoor is hij door de liefhebbers extra gewild en dus extra duur. Er zijn er ongeveer 1.000 van gemaakt. Wereldwijd, dus nog zeldzaam ook.

Dit moet Koum's dagelijkse auto geweest zijn. De enige Porsche in de lijst met een beetje kilometers op de klok: 19.312 km (12.000 mijl). Overigens is het een van de 53 in Amerika geleverde versies.

Fan van de GT3 much? Koum zeker. Wederom een van de duurste Porsches van de laatste jaren. Daar gaat weer geld aan verdiend worden.

Je gaat je toch echt afvragen of Jan wel blij is met zijn Porsches. Deze GT3 heeft ook amper gereden terwijl hij in zijn bezit was. Slechts 150 mijl op de klok. Overigens schijnt dit de enige ter wereld te zijn die de combinatie van koolstofkeramische remmen, rood-zwart interieur en adaptieve sportstoelen heeft.

Met maar 200 geproduceerde auto's is de GT2 RS van zichzelf al zeldzaam, maar ook hier heeft Koum zijn hand weten te leggen om die ene die net wat specialer is dan de rest. Deze snelle kever heeft namelijk de optionele en niet vaak gekozen koolstofvezel bumpers.

Als je dan een van de snelste machines uit zijn tijd koopt, dan moet je het goed doen en het Weissach package op de optielijst aanvinken. Gelukkig heeft Koum (of de vorige eigenaar) dat gedaan. Ook fijn dat hij deze keer niet voor een gele versie is gegaan. Daarnaast is er hoogstens een keer boodschappen mee gedaan want de teller staat op 32 afgelegde kilometers.

Ja, weer een gele auto. Blijkbaar is het Koum's favoriete kleur. Om deze auto wat unieker te maken heeft de koper ervoor gekozen om carbon ceramic remmen te laten installeren. De stoelen zijn volledig van koolstofvezel en om het thema van gewichtsbesparing door te zetten heeft hij ook een lichtgewicht batterij.

Hiervan zijn er maar 991 (hoe toevallig) gemaakt. Daarom is hij extra gewild en extra waardevol. Koum heeft er zelf niet van genoten, want de auto heeft exact 0 kilometer gereden nadat hij geleverd werd. Sterker nog, de beschermende hoezen zitten er nog op.