Foute flitspaal deelt valse boetes uit in Overijssel

De digitale flitspaal tussen Nijverdal en Wierden heeft een eigen wil en deelt willekeurige flitsboetes uit op de N35. Een paar geflitste bedrijven trekken aan de bel, maar de rechter veegt alle bezwaren zomaar van tafel.

Wie een flitsboete krijgt moet er altijd maar van uitgaan dat de getallen op de acceptgiro allemaal kloppen. Het is pech hebben en accepteren. Managers van logistieke bedrijven hebben er helemaal hun handen aan vol, want zij moeten de boetes weer doorsturen naar de bestuurders die op het flitsmoment achter het stuur van de trucks zaten. Daarbij hebben ze echter een extra controlemiddel tot hun beschikking: geijkte tachografen. 

De machines die de rijtijden van de chauffeurs bijhouden weten ook de exacte snelheden van de trucks op ieder moment. Voor managers als Alfons Schotman van LipsPlus uit Raalte is het dus een eitje om even te checken of een flitsboete wel klopt. Paal 3552 langs de N35 lijkt er een potje van te maken, want het bedrijf kreeg al minstens acht keer een boete die niet correct was. Tegen de Telegraaf zegt Schotman: "Het is simpel, want onze vrachtwagens zijn eveneens geijkt. De tachograaf en ook de snelheidsbegrenzer; 89 is dan echt 89 km/u en geen 92 of 93 km/u. Dat laatste is onmogelijk."

Aanvankelijk veegde de rechter alle bezwaren van het bedrijf van tafel: de apparatuur van de politie was immers feilloos. Afgelopen donderdag diende de rechtszaak over nieuwe bezwaren van Schotman/LipsPlus. Nu was er een 'betere' rechter: hij beval het openbaar ministerie nieuwe ijkinformatie over de flitspaal te overleggen.

Degenen die ook een boete hebben gekregen van de bermkassa tussen Nijverdal en Wierden doen er goed aan om de papieren nog even te bewaren. Als de gegevens inderdaad aangeven dat boetes niet kloppen kan een bezwaar ineens wel slagen. Het OM reageert tegen de krant: "Op dit moment hebben wij geen informatie dat de betreffende flitspaal niet goed zou werken. De rechter heeft ons verzocht om meer gegevens uit te zoeken over deze flitspaal, dus dat gaan wij nu doen. Daarna wordt de zitting vervolgd."