Rotterdammers krijgen gratis rijbewijs

Een rijbewijs halen hoeft helemaal niet rammend duur te zijn, hij kan ook gratis behaald worden. Daarvoor moet je alleen Rotterdammert zijn en in de bijstand zitten.

Het felbegeerde roze pasje waarop staat dat u als persoon kundig genoeg bent om met een auto de weg op te sturen, is voor sommigen ruim buiten bereik. Het behalen van het bewijs is immers ook een flinke kostenpost. Wij moesten er nog keihard voor sparen, en zomers lang voor bijbeunen, maar in Rotterdam is dat allemaal niet meer nodig. In de bijstandshoofdstad van het land (010-Zuid) is het behalen van een rijbewijs nu gratis. Niet voor iedereen natuurlijk, maar alleen voor de mensen in de bijstand.

Het idee erachter is dat mensen in de bijstand vaak graag willen werken, maar worden tegengehouden door het gebrek aan een rijbewijs. Als die dan aan hen gegeven wordt, dan kan deze persoon aan de bak en heeft de gemeente een kostenpost minder. In dit geval komt het dubbel zo goed uit, want Rotterdam zit met een groot tekort aan brandwachten, een functie waarbij een rijbewijs een harde eis is.

Om de positie van brandwacht te vullen krijgen nu tien mensen, op basis van proef, de kans om een rijbewijs te halen. Dit moet binnen drie maanden gebeuren en wordt betaald door uitzendbureau QPS. Dit uitzendbureau houdt vervolgens het handje op bij de gemeente waardoor de gemaakte kosten weer gecompenseerd worden. Aan het einde van de drie maanden is het idee dat de tien mensen het roze pasje in bezit hebben en aan de slag kunnen als brandwacht. Daarmee lijkt dit en typische win-win-situatie voor iedere betrokken partij. Of dit ook echt zo is, horen we over drie maanden vast niet...