Volkswagen: 'consumenten <3 onze dieselmotoren'

Voor de grote aanstichter van het dieselgateschandaal is diesel nog niet dood. Verre van dat: de zelfontbrander is voor Volkswagen nog niet weg te denken. De Duitsers zweren daarom nog eens trouw aan de dieselmotor, met een paar trotse statistieken.

Ook al is het de realiteit dat de dieselmotor zijn beste tijd heeft gehad, we zijn geen fan van het demoniseren ervan. De onderliggende techniek staat nog als een huis, en met moderne methoden is de praktijkuitstoot uitstekend onder controle te houden. Zeker als bedrijf dat veel R&D in de technologie heeft zitten, ga je niet van het ene op de andere moment van de diesel afstappen.

Volkswagen is zo'n bedrijf, en zo lang het nog dieselmotoren aanbiedt zonder hierbij de boel te flessen, moet het er ook achter staan. Daarom verkondigt de maker van Das Auto trots dat het in 2018 meer diesels verkocht dan in 2017: 43 procent van de orders betrof een diesel, tegen 39 procent in 2017. Vooral de particulier nagelde er weer vrolijk op los: hier steeg het aandeel van 15 naar 27 procent. 

Het satanssapstimulatieverhaal wordt afgesloten met het verplichte PR-riedeltje dat dieselmotoren minder CO2 uitstoten dan benzinemotoren, en dat klopt helemaal. Maar over NOx en fijnstof houden de Duitsers wijselijk hun mond...