Robots gaan uw auto voor u parkeren

Parkeerplaatsen zijn inefficiënte ruimteslurpers. Zeker op locaties als vliegvelden. Robots kunnen hier verandering in brengen, want ze kunnen uw auto voor u parkeren. Als een soort van valet-service zijnde.

Het is al bekend dat autonome voertuigen zichzelf extreem efficiënt kunnen parkeren. Dit komt alleen al doordat ze geen in- en uitstapruimte voor de automobilist over hoeven te laten. Maar voordat iedereen een autonome kar onder z'n kont heeft zijn we tientallen jaren verder. Tot het zover is komt de parkeerredding in de vorm van parkeerrobots. Ze worden binnenkort getest op het Londense vliegveld Gatwick.

De robots werken in principe hetzelfde als een valet-service. Ze halen de auto op, parkeren hem ergens op een parkeerplaats en brengen hem weer terug als de eigenaar daarom vraagt. Maar omdat de robot, net als de autonome auto, geen in- en uitstaptruimte hoeft over te laten scheelt het flink wat parkeerruimte. Ook kan de auto op basis van hoe lang zijn eigenaar wegblijft, rijen diep verstopt worden. De auto's die eerder terug naar de eigenaar moeten kunnen er makkelijk voor gezet worden. Al met al levert dat een flinke ruimtebesparing op. De test wordt bijvoorbeeld ingezet op een parkeerplaats waar normaliter 170 auto's kunnen staan. Met hulp van de robots worden dat er 100 meer. 

De robots die de auto's gaan parkeren komen van Stanley Robotics en zijn voorzien van een soort laadbed waarmee ze een auto kunnen optillen. Daarmee karren ze een auto van en naar zijn aangewezen plek. De auto kan in z'n geheel afgesloten blijven, en diefstal wordt extra moeilijk aangezien de parkeerplaatsen te krap zijn om in de auto te komen of om hem eruit te rijden.

Vanaf april tot en met augustus wordt de parkeerplaats klaargemaakt voor het gebruik door de robots. Dat houdt in dat werklui het asfat netjes glad maken en lastige paaltjes en dergelijke verwijderen. Als dat is afgerond kan de test van start gaan