Achtung: gladheid door bevroren weggedeelten, maar nu echt

In Nederland waarschuwen we vooral graag voor wat misschien eventueel mogelijk komen gaat, maar nu is het menens: eerder gevallen neerslag is opgevroren, dus is het glibberen geblazen. Wie nu Den Haag in probeert te komen, heeft pech.

De problemen, behalve een gridlock op de invalswegen rond de Hofstad, onder andere veroorzaakt door een dikke kettingbotsing bij Zoetermeer: 20 km aan langzaamrijdend verkeer op de A2 tussen Maastricht en Eindhoven, doordat de gladde spitsstrook buiten werking is gesteld, en ook de A7 in de kop van Noord-Holland (rond Hoorn) is vanwege gladheid redelijk onbereikbaar.

Ondanks de gladheid en de mist staat er in totaal een kleine 250 km aan file, een schijntje vergeleken bij de miljoenmiljard kilometer die vorige week de recordboeken inging. Voor het hele land geldt code geel, en er wordt een zware avondspits verwacht. Ons advies: gebruik uw gezond verstand en kijk naar de omstandigheden. Mocht u niet over gezond verstand beschikken, blijf dan lekker binnen en schakel SBS6 in op de treurpit.

Ondertussen is het in het midwesten van de VS -40 graden en vallen er doden door de poolkou. Da's andere koek.