Ferrari draait magistraal, noteert opnieuw recordjaar

Ferrari, het inmiddels zelfstandige voormalige goudhaantje van de Fiat-groep, heeft opnieuw een uitstekend jaar achter de rug. De verkopen stegen met dubbele cijfers en ondanks de kleine volumes werden er miljarden verdiend.

In 2018 verkocht Ferrari wereldwijd 9.251 auto's, dat is 10,2% meer dan de 8.398 bolides die het in 2017 wegzette. Als Ferrari in 2019 nog zo'n jaar beleeft gaat het voor het eerst in de historie door de 10.000 verkopen per jaar, een langgekoesterde wens van Sergio Marchionne, de topman die Ferrari in 2018 ontvallen is.

De meeste groei kwam door de V12-Ferrari's, in het bijzonder de 812 Superfast. Er werden bijna 20% meer twaalfpitters verkocht. De V8-verkopen stegen met ruim 7 procent. De enorme EMEA-regio (Europe, Middle East and Africa) noteerde 4.227 verkopen, de Amerika's deden exact 3.000. China, Hong Kong en Taiwan bungelen er met 695 verkopen een beetje onderaan, hier zijn de verkopen wel eens sterker geweest.

In Nederland werden in 2018 50 Ferrari's verkocht, een plus van 85 procent.

Ferrari boekte in 2018 een nettowinst van 787 miljoen euro, 48 procent meer dan in 2017. De (EBIT-)marge van Ferrari lag op een astronomisch hoge 24,1% en de netto-inkomsten bedroegen 3,5 miljard euro, waarvan 2,5 miljard uit auto- en onderdelenverkoop. De enige post die flink terugliep was die van de motorenverkoop: Ferrari levert aan Alfa Romeo en Maserati. Hierbij worden we meteen voorbereid op teleurstellende resultaten van het kwakkelende Maserati, met de volgende zin: "The erosion in Engines(7) revenues (Euro 284 million, -23.8% at current and constant currency(1)) reflected lower shipments to Maserati."

Volgende week donderdag (7 februari) worden de cijfers van de Fiat-groep, en dus ook Maserati, bekendgemaakt. In een reactie op de mooie cijfers steeg het aandeel Ferrari (RACE) met maar liefst twaalf procent op de Amerikaanse beurs.

Tijdens de earnings call kondigde CEO Louis Camilleri aan dat er dit jaar vijf nieuwe Ferrari's worden onthuld. In maart verwachten we de opvolger van de 488 in Genève te zien. In 2022 moeten er 15 nieuwe modellen zijn, waaronder de Purosangue-SUV, die zou komen in 2020, maar is uitgesteld tot 2022 .

Een ander interessant nieuwtje dat Camilleri aankondigde, is dat Ferrari zijn licentie-strategie heroverweegt. In het derde kwartaal van dit jaar wordt hier meer informatie over gegeven, maar we verwachten dat eindelijk het mes wordt gezet in de sleutelhanger-prullaria en pretparken-business. De laatste jaren werd in het kader van 'gratis geld' vrij liberaal op allerhande producten het Ferrari-logo gekwakt (schoenen, telefoons, laptops, enz), maar Camilleri zegt nu: "Walk into a Ferrari store today and it is obvious that some of the products do not fit our brand image and our luxury positioning". In de nieuwe strategie komt meer een nadruk op premiumproducten te liggen, wellicht in lijn met wat Bugatti doet.

U kunt de cijfers van Ferrari hier nalezen.