Koenigsegg plant 'betaalbare' sportwagen van €1 miljoen

De wereld van Koenigsegg is wat decadenter dan die van de gemiddelde sterveling. Zo kan het dat het bedrijf een nieuw model aan de onderkant van zijn aanbod kan maken, dat alsnog een miljoen euro kost.

Zoals elke kleine autofabrikant wil ook Koenigsegg groeien en extra geld verdienen. Met de huidige hyperexclusieve auto's rollen er jaarlijks niet veel meer dan 20 auto's de Zweedse werkplaats uit, en dat moeten er bij voorkeur honderden worden. Daarom heeft het bedrijf het plan opgevat om een 'instapper' te maken. Hierbij is die term relatief, want CEO Christian van Koenigsegg mikt op een aanschafprijs van zo'n 10 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 1 miljoen euro.

In een interview met Top Gear vertelt de Goddelijke Kale dat het instapmodel hybride en volledig CO2-neutraal moet worden. Hierbij wordt de hulp van tech-spinoff Freevalve ingeroepen, dat met een nokkenasloze technologie een verbrandingsmotor op pure alcohol kan laten rijden: "Given the freevalve technology, we can actually cold-start the car on pure alcohol, down to -30 degrees Celsius, so there’s no need for any fossil fuel mix then. The idea is to prove to the world that even a combustion engine can be completely CO2 neutral"

Omdat er in de thuisbasis Ängelholm geen plaats is voor meer productie, zou de nog te verschijnen instapper in de oude Saab-fabriek in Trollhättan gebouwd kunnen worden. Eerder deze week sloot Koenigsegg een deal met NEVS, dat de rechten op Saab bezit.

Naast de instapper verwachten we op termijn ook een opvolger van de Agera, want de absolute bovenkant van de markt mag ook niet verwaarloosd worden. Traditiegetrouw staat Koenigsegg dit jaar in Genève, we zijn benieuwd of we dan al een glimp van een nieuwe hypercar gaan opvangen.