Meerderheid wil Formule 1 in Nederland, maar zonder staatssteun

Nederlanders zijn het er over eens dat we allemaal beter af zijn met een Nederlandse Grand Prix. Max Verstappen moet in Nederland racen, maar alleen als de belastingbetaler er niet voor opdraait.

In 2020 moet het zover zijn, dan strijkt de Formule 1 neer op het duinencircuit van Nederland (of in Assen). Dat betekent dat er dit jaar immens veel moet gebeuren om dat ook daadwerkelijk haalbaar te maken. Een groot gedeelte daarvan is het financiële plaatje. Promotors moeten tientallen miljoenen ophalen. Uit navraag van de krant van woke Nederland onder 6918 Nederlanders denkt het grootste deel van het volk dat circuiteigenaar Prins Bernard Jr. dit kunstje wel gaat flikken. En dat is maar beter ook, want zodra de staat moet bijspringen hoeft het allemaal niet meer.

Premier Mark Rutte heeft al kenbaar gemaakt dat de overheid absoluut geen cent bijdraagt aan een GP op Zandvoort of Assen. Daar moet het bedrijfsleven voor opdraaien. Iets wat geen probleem blijkt, want in Assen hebben ze de financiering al rond, dus mocht Zandvoort het op het laatste moment laten afweten dan kunnen we altijd uitwijken naar het noorden van het land. En dat maakt de Nederlander eigenlijk niet veel uit, want slechts 29% heeft een voorkeur voor een race op Zandvoort tegenover 27% voor een race op Assen

Navraag van de Telegraaf leert ook dat het overgrote deel van Nederland eigenlijk alleen maar positieve dingen ziet in de komst van een Formule 1-race naar Nederland. Vooral financieel zouden regionale bedrijven en horeca-ondernemers er flink van kunnen profiteren. Omwonenden van het circuit in Zandvoort zijn er alleen niet zo blij mee. Zij klagen vooral over extra milieuvervuiling, overal afval en grote drukte waar ze niet op zitten te wachten. Maar goed, die lui hebben geen recht van klagen, want ze zijn willens en wetens naast een circuit gaan wonen.

Uiteindelijk wil vrijwel iedereen maar één ding en dat is Max Verstappen zien racen op Nederlandse bodem.