Mitsubishi vernieuwt mini-Outlander

Wie wil slagen als volumefabrikant, moet voldoende SUV's in zijn aanbod hebben. Mitsubishi snapt dit, want driekwart van het Nederlandse aanbod is een SUV. De oudste en kleinste SUV, de ASX, krijgt een volledig nieuwe generatie.

De ASX in zijn huidige vorm blinkt vooral uit in anonimiteit. Het model dat al sinds 2010 op de markt is, werd hier vorig jaar nog bijna 1.100 keer verkocht, maar het enige dat ons van de ASX te binnen schiet is een sponsordeal met Ali B.'s niffo, Yes-R, in 2011. De huidige exemplaren rijden in Nederland allemaal met een atmosferische 1.6, goed voor 117 pk, maar de komst van een nieuw model opent de weg voor de modernere aandrijflijn van de Eclipse Cross, minus de onooglijke verpakking.

Dit betekent naar verwachting een 1.5 turbo met 163 pk voor de ASX, waarmee de mini-Outlander (op de Amerikaanse markt heet hij de Outlander Sport, maar daar heeft Range Rover in Europa wellicht een stokje gestoken) iets rapper van zijn plek gaat komen dan de 11,5 seconden die hij nu nodig heeft voor de sprint naar 100 km/u.

Verder is er natuurlijk niks mis met een ASX, alleen is het vlees noch vis. Mitsubishi hield op met spannende auto's maken toen de Lancer eruit ging, en heeft duidelijk de keuze voor volume gemaakt. Aangezien het bedrijf verder niet pretendeert met iets premiums op de proppen te komen is dit verder prima: je krijgt met een Mitsubishi een vooral een no-nonsense auto die vooral functioneel en relatief gunstig is. Bijkomend voordeel: het is wellicht geen nekkendraaier, maar betrouwbaar zijn Mitsubishi's doorgaans wél.

De nieuwe ASX staat in maart op de Autosalon van Genève. Naast de nieuwe ASX brengt Mitsubishi ook een zeer conceptige SUV mee, de Engelberg Tourer Concept. Het ding is vernoemd naar het bekende wintersportgebied in centraal-Zwitserland en verder weten we niet meer, want de Japanners hebben alleen een teaser laten zien. Laten we hopen dat ze er een pistenbulli onder geplakt hebben…