Belgen voeren tolwegen exclusief voor toeristen in

De Duitsers staan op het punt om toeristen extra te laten betalen voor het gebruik van hun asfalt. De reserve Fransen uit Wallonië zien de manier van gratis geld verdienen ook wel zitten en komen met hetzelfde initiatief.

België, het land waar u doorheen hobbelt (rijden kunnen we het niet noemen op die grindpaden) voordat u op uw vakantiebestemming aankomt, wil ook graag een graantje meepikken van al dat geld dat toeristen niet uitgeven in hun land. Om de staatskas toch een beetje bij te vullen gaan de Walen daarom, net als de Duitsers, alleen aan de toeristen tol vragen. 

Twee meerderheidspartijen hebben dit idee voorgesteld in het Waals parlement. Het idee is om Oostenrijk na te doen qua prijs en 9,20 euro te vragen voor tien dagen toegang tot het kuilennet, 26,80 euro voor twee maanden en 89,20 euro voor een jaar. Daarmee hopen de bijna-Fransen jaarlijks 50 miljoen euro op te strijken. Walen betalen onder de streep niets, zij worden namelijk gecompenseerd met korting op de wegenbelasting.

Het is daarmee hetzelfde idee als de tol die Duitsland aan het invoeren is en waar Nederland en Oostenrijk tegen protesteerden als zijnde discriminerend. Over die zaak gaf de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie het advies dat dat protest geen grond had en dus genegeerd kon worden. De uitspraak zal vermoedelijk hetzelfde zijn en daardoor voelen de Walen zich extra sterk bij het invoeren van de tol. Daardoor zouden de Belgen in 2020 al kunnen beginnen met het belasten van de 5,5 miljoen toeristen die jaarlijks over Waalse loopgraven rijden.