Renault en Williams in tijdproblemen voor F1-wintertests

De winterstop in de Formule 1 is dit jaar korter dan ooit. Combineer dit met regelwijzigingen en de druk om een zo uitontwikkeld mogelijk product neer te zetten, en je krijgt vlijmscherpe deadlines. Dit brengt Williams en Renault in de problemen.

Williams, dat maandag de nieuwe FW42 presenteerde, heeft laten weten dat het aanstaande zaterdag een geplande filmdag schrapt (maar ze zijn wel zelfstandig). De te winnen tijd is te kostbaar om te verdoen met promofilmpjes, dan maar wat minder beeldmateriaal. Of hoofdsponsor ROKiT hier blij mee is, wagen we te betwijfelen, maar als de laatste wijzigingen helpen bij de start van de wintertests levert dat hen ook weer voordeel op.

Ook Renault heeft last van krappe-planneritis: het laat weten dat het nog een hele klus wordt om de R.S. 19 klaar te krijgen voor de eerste wintertestdag op maandag. U mag er dus met een gerust hart van uitgaan dat het personeel ook op zondag moet werken. Waar u ook gerust van uit mag gaan, is dat Renault maandag gewoon op het Circuit de Catalunya verschijnt. Als het echt krap wordt schrappen ze wel een ontwikkelingsdingetje, want ze gaan echt geen kostbare testuren opofferen. Renault-opperfransoos Cyril Abiteboul heeft al laten weten dat het team misschien iets te agressief is geweest in de ontwikkeling van de R.S. 19, maar dit kan natuurlijk ook gewoon een uitspraak zijn om weer een mediamomentje te pakken. De teambazen zijn per slot van rekening tegelijkertijd hype men voor hun merk. Vergelijk het met de jaarlijkse intocht van Sinterklaas: er gaat van alles fout, maar uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht.

Mocht u nu denken: 'maar de auto is toch al gepresenteerd?' Klopt, maar meer dan ooit tevoren wordt er door de teams alleen nog een kleurenschema en een grove layout getoond. De werkelijk innovatieve onderdelen houden de constructeurs angstvallig verborgen, om de concurrentie niet wijzer te maken dan het al is. Kortom: de echt nieuwe dingen op de auto's zien we pas zodra ze in Barcelona op het asfalt verschijnen. En net als alle jaren voorheen wordt de pitbox angstvallig afgeschermd tegen pottekijkers met schermen. U kunt zich wellicht nog beelden voor de geest houden van een pitcrew die in de pitstraat als een menselijke muur om de nieuwe bolide ging staan, om zo gevoelige onderdelen aan het zicht te onttrekken.