Weer geen accijnsverlaging. Dan maar besparen op de autoverzekering

Als je als automobilist ergens van op aan kunt, dan is het dat je niet op de overheid hoeft te rekenen voor lastenverlichting. Gelukkig zijn er nog kostenposten waar wel voordeel te behalen is. Bijvoorbeeld de autoverzekering.

Autorijden is voor veel huishoudens een flinke kostenpost: naast aanschaf en afschrijving moet rekening gehouden worden met onderhoud, brandstofkosten en bijkomende kosten, zoals parkeerkosten. Het is een flinke uitgave, maar je krijgt er ook zeker iets voor terug. Mobiliteit is goud waard en daarom rijden er in Nederland zo’n 8,5 miljoen personenauto’s rond.

Een kostenpost die we in voorgaande opsomming niet noemden, maar die wel voor iedereen van toepassing is, is de autoverzekering. Het staat de consument vrij om deze heel basic (WA) of juist alomvattend te maken (all-risk), zo lang er maar een verzekering aan de auto verbonden is. Prijzen variëren flink, afhankelijk van het type auto, de leeftijd en het schadeverleden van de bestuurder en de regio waar deze woonachtig is. Toch is de autoverzekering vaak een ‘fire and forget’-product: u sluit hem af en kijkt er daarna niet meer naar om. Dit wordt ondersteund door onderzoek van verzekeraar Allsecur - u kent ze wellicht van de goed in het geheugen blijven hangende reclamecampagne met de Coronelletjes - blijkt dat de Nederlander gemiddeld maar liefst 14 (veer-tien!) jaar bij dezelfde verzekeraar zit. Hierbij maakt de leeftijd van de verzekerde veel uit: Nederlanders jonger dan 34 jaar blijven gemiddeld vijf jaar bij dezelfde verzekeraar en kijken niet meer om naar hun autoverzekering, automobilisten van 65 jaar zijn soms tot wel 25 jaar bij dezelfde autoverzekeraar verzekerd. 

Dit is op zijn minst opmerkelijk, aangezien Nederlanders over het algemeen vrij mobiel zijn als er ergens een besparing gemaakt kan worden: kijk maar naar de drommen mensen die elk jaar van zorgverzekeraar wisselen. De automobilist daarentegen is een stuk trouwer aan zijn assurantiebedrijf. Dat is merkwaardig, want ook in de autoverzekeringswereld lopen de premies behoorlijk uiteen, en gaat het op jaarbasis niet om kruimelbedragen. Een mogelijke reden: in tegenstelling tot zorgverzekeringen, waarvan de premies aan het einde van elk kalenderjaar breed in de media worden uitgemeten, is de autoverzekering niet aan zo’n media-offensief onderhevig. Iemand die genoeg aan zijn hoofd heeft, staat er wellicht niet bij stil.

  Nu willen we je natuurlijk niet bij je verzekeraar wegjagen: als je tevreden bent, blijf dan vooral zitten. Wat echter geen kwaad kan, is een korte check te doen of je verzekeraar nog wel on point is met wat er elke maand aan premie wordt geïnd. De markt is per slot van rekening moordend, dus de aanbieders moeten scherp blijven en je kunt ze scherp houden. Gemiddeld is 180 euro per jaar te besparen, wat zich al snel vertaalt naar twee volle tankjes premium peut of een toegangskaartje voor de GP van Nederland in 2020. Een gewetensvraag: weet je überhaupt hoeveel er iedere maand wordt afgeschreven aan verzekeringspremie? Als het antwoord hierop 'nee' is, ben je niet alleen: 1 op de 5 Nederlanders heeft geen idee hoeveel zijn of haar autoverzekering kost.

Enfin, neem het kostenplaatje eens kritisch onder de loep. Het hoeft maar een paar minuutjes te kosten, en kan zo een royale besparing opleveren. Easy money. In de vorm van een accijns- / BTW- / BPM-verlaging hoef je het in ieder geval niet te verwachten..