Belgen beboeten middenbaanplakkers dubbel

België Is helemaal klaar met automobilisten die een ongefundeerde angst voor de meest rechter rijstrook hebben. De Belgische politie gaat middenbaan- en linksplakkers harder aanpakken met flink hogere boetes.

De middenbaanplakker is wellicht de verschrikkelijkste weggebruiker van allemaal. Ze houden het verkeer op een meerbaansweg verschrikkelijk op waardoor rechts inhalen bijna legaal zou moeten zijn. In Nederland kom je met dit wangedrag gewoon weg, want de politie is op snelwegen in geen velden of wegen te bekennen. De Belgen gaan vanaf nu het goede voorbeeld geven: ze gaan extra controleren op middenbaan- en linksplakkers en geven ze een boete die de staatskas nu bijna twee keer zoveel oplevert als voorheen.

De Kamercommissie van Infrastructuur stemde gisteren in met het nieuwe voorstel. Dit naar aanleiding van een enquête waaruit bleek dat de middenvlakklever verantwoordelijk is voor de grootste irritatie op de weg.  Het is volgens de Belgen dan ook niet eerlijk dat linksplakkers minder zwaar wordt bestraft dan rechts inhalen, omdat het rechts inhalen direct gevolg is van het plakgedrag van andere weggebruikers. Daarom trekken ze beide boetes nu gelijk.

De Belgen pakken het gelijk goed aan, want de politie gaat ook nog eens extra controleren. Linksrijders konden voorheen hun overtreding afkopen voor een bedrag van 58 of 85 euro (afhankelijk van het type schikking). Beide bedragen verdubbelen vanaf april 2019 waardoor de linksrijder 116 of 160 euro aan de staatskas mag doneren. Wat de Nederlandse overheid in rekening brengt voor een dergelijke overtreding leest u hier.