Private leaseregistraties naar nieuw record

De private leaseconstructie is onverminderd aan een opmars bezig. Sinds de start van de registraties in 2013 steeg het aantal contracten met een factor 18. Inmiddels financieren 150.000 Nederlandse particulieren 'hun' auto met een maandbedrag.

Met private lease heb je voor een vast maandbedrag een auto voor de deur, waarvan alle kosten behalve de brandstof afgedekt zijn. Je kiest een jaarkilometrage, een looptijd van je contract, en klaar is kees. Onderhoud wordt gedaan, maar dan wel het reguliere onderhoud: als u elke 10.000 km voor nieuwe banden komt, mag u het zelf betalen.

Enfin, aan het einde van 2018 telde Nederland 150.000 private leaseregistraties, zo laat de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen weten. Hun leden zijn goed voor meer dan 90% van alle registraties. Private lease staat bekend om de zeer simpele goedkope A-segmentertjes (Aygo, Citigo, i10, dat spul), dat voor maandprijzen van krap 200 euro aangeboden wordt, maar de laatste tijd neemt ook het aandeel van grotere auto's toe. Het aanbod bij de maatschappijen groeit, waarbij nu ook elektrische auto's te private leasen zijn. Dit is financieel weer aantrekkelijk vanwege relatief lage 'brandstof'kosten, maar tegelijkertijd niet voor iedereen weggelegd. In onderstaande grafiek ziet u de ontwikkeling van private lease in Nederland.

Eind 2017 werd de mijlpaal van 100.000 registraties bereikt, of we dit jaar de 200.000 gaan aantikken durven we niet te zeggen. Dat zou een pure gok zijn. Mensen die private lease overwegen doen er wel goed aan zich in de voorwaarden te verdiepen: hoeveel bedraagt uw eigen risico bij schade, wat zijn de kosten als het vastgelegde kilometrage overschreden wordt, en wat zijn bijkomende kosten? U wilt doorgaans bijvoorbeeld ook een setje winterrubber bij uw auto, wat deze weer enkele tientjes per maand duurder maakt, om maar een voorbeeld te noemen.

Ook is het private leasen van een auto door de registratie bij het BKR negatief van invloed op de hoogte van een hypotheek, als u deze wilt afsluiten. Daarnaast: een contract is een contract, dus ongeacht de omstandigheden moet er elke maand boter bij de vis. De andere kant van de medaille is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over afschrijving, verzekering, onderhoud, de hele rataplan. Vooral voor mensen die per jaar niet veel rijden (en dat doen particulieren doorgaans niet: volgens het CBS 11.600 kilometer) kan private lease een aantrekkelijk alternatief voor eigendom zijn.