FIA gaat nog strenger controleren op brandstofverbruik Formule 1

Er gaan geruchten dat Formule 1-teams alweer de nodige grijze gebieden hebben gevonden als het op brandstofverbruik aankomt. Daarom heeft de FIA een rigoreuze test in het leven geroepen om dit tegen te gaan.

De FIA lijkt het best moeilijk te vinden om regels goed en duidelijk op te schrijven. Teams maken daar dankbaar gebruik van door de grijze gebieden hierin op te zoeken en te exploiteren. De opgerekte brandstofregels voor dit jaar zijn hiervan nu blijkbaar een doelwit, want teams mogen dan wel meer peut gebruiken, dat wil niet zeggen dat ze niet sjoemelen. Omdat de FIA daar klaar mee is, komt het met een idioot strenge test om ervoor te zorgen dat iedereen zich netjes aan de regels houdt, hoe onduidelijk ze ook zijn.

Vanaf nu moeten teams minimaal twee uur voor de race aangeven hoeveel benzine ze in de tank van de wagens willen gieten. Hierin moeten ze het opwarmrondje en het stuk van de pitstraat naar de grid meenemen. Vervolgens moet deze hoeveelheid een uur voor de race in de tank van de auto zitten en mag de vloeistof niet meer gekoeld worden.

Daarna heeft de FIA het recht om dit voor en na de race te controleren. Dat wordt dan gedaan door de auto te wegen met een speciale set 'travel wheels' waarvan het precieze gewicht bekend is. Daarna moet alle peut uit de auto gepompt worden met de benzinepomp om ervoor te zorgen dat de tank echt leeg is (daarop controleert de FIA extra). Daarna wordt de auto wederom gewogen en wordt het verschil met de andere weging berekend. Als laatste wordt de brandstof weer in de auto gegoten, wordt hij weer gewogen en wordt de quick disconnect hermetisch afgesloten zodat er niet meer met de hoeveelheid benzine in de tank gerommeld kan worden.

Na de race kan de FIA wederom willekeurige teams aanwijzen om dit hele riedeltje wederom te doorlopen, maar dan met de kleine hoeveelheid benzine die nog over is. Het verschil in gewicht wordt dan vergeleken met wat de FFM (fuel flow meter) aangeeft. Als dat allemaal overeenkomt, is er niets aan de hand, maar klopt er iets niet, dan is het team nog niet jarig.

Teams hebben al aangegeven niet heel blij te zijn met de rigoreuze en tijd vretende test. Veel van hen hebben in de twee uur voor de race een planning die elke minuut benut. Als de FIA dan ineens beslist om een test af te nemen, dan wordt dat allemaal door de war gegooid en kan het een flinke impact op alles daarna hebben. Zeker omdat het leegpompen van een benzinetank niet een makkelijke opgave is.